Реклама / Ads
0| 9801 |22.12.2016 ИНТЕРВЮ

Адв. Ботев за Фрог: Данните за невинността на Джон Терориста са изтрити?

.
Адв. Христо Ботев
Адв. Христо Ботев е защитник на арестувания за тероризъм Иван Захариев – Джон Терориста. Той има съмнения, че доказателствата, които доказват невинността на 21-годишния младеж, може да са манипулирани. „Няколко пъти съм го разпитвал и нито веднъж не се обърка в твърденията си и не показа, че нещо крие. Службите за сигурност в Австралия са докладвали на нашите, че момчето се интересува от ислям. Ние сме длъжни да го разследваме, но не и да го набедяваме. Притеснявам се, че това може да се случи”, посочва адв. Ботев.
 

- Адв. Ботев. обвиненият в тероризъм Иван Захариев проговори. Защо прокуратурата отказа да провери твърденията му?

- Това не мога да кажа. Имам опасения обаче, че информацията от Фейсбук профилите на Иван и от компютъра вече е изтрита. Предложиха ми аз да вляза в профилите и да сваля каквото е необходимо, но отказах. Може да се каже после, че манипулираме доказателствата. Не може от един месец подслушване в апартамента на Иван и баща му да се извадят само 10 разговори.

 

- Какво съдържат тези разговори?

- Нямам право да разгласявам. Това, което би потвърдило обясненията на Иван, го няма. Доказателства са събирани единствено съобразно обвинителната теза. Прокуратурата обаче е длъжна да събира всички видове данни, а не да казва: „Ние сме свършили всичко и съдът да не събира повече доказателства”. Какво са свършили?!

Според мен, всички свидетели са сглобени. Единственият действителен е неговият племенник Миро. Според обвинителния акт шампионката по стрелба Христина се разхождала из Пловдив и на нея й налетял един терорист и я попитал къде е стрелбището. Нима това е достоверен свидетел? Друг свидетел е един арабин, който при няколкостотин човека в джамията в София, решил точно с Иван да се сприятелява. Нима и този свидетел не е съмнителен. Всичко е подготвено. Иван е насочен към стрелбището. Няма никакви данни, че е търсил къде да стреля. Изследван му е мобилният телефон. Прави ми впечатление, че цели седмици с никой не е говорил. Това едва ли е възможно. Със свидетеля Петър Петров всичко е изтрито.

 

- Живее с баща си и той е подслушван. Може ли да бъде набеден за негов съучастник?

- Не. Няма доказателства за него. Просто Иван като се скара с баща си, го плаши, че ще отиде в Сирия.

 

- Защитавате банкера Цветан Василев. Защо прокуратурата отказа да го разпитва дистанционно?

- За втори път го прави. Преписали са предходното постановление. Оправдават се с това, че трябвало да му предяват много документи и чрез видеоконференция нямало как. Защо не изпратят копие през Сръбското министерство на правосъдието и тогава да се направи видеоконферентна връзка?! Ясно е, че не искат да го изслушат. Всичко, което той каже, трябва да го проверят, а започнат ли да го правят, на някои хора ще им стъжни. Никой няма интерес Цветан Василев да е в България. И за него няма да е добре, защото може да бъде убит. Имаше и такова оправдание – не му е предявено обвинението, затова не можели да го разпитват. Като не му е предявено обвинението, защо има мярка за 72 часа, защо му запорират имуществото?! Защо не се командироват до Сърбия като не искат видеоконферентна връзка?! Разстоянието е 400 км.

 

- Защо делото на банкера бе прехвърлено в Спецсъда?

- По принцип няма никакво значение къде ще се води делото. В случая то е прехвърлено, защото на някои не им е удобен Софийски градски съд. Повечето съдии в СГС си имат позиция и няма да слушат какво им се нарежда отгоре. Не знаеха ли, че лицата са три преди 2 години и че ако искат да покрият характеристиките на организираната престъпна група, можеха още тогава да го направят. Знаеха, разбира се, но тогава им беше удобно разследването да се води в Градска прокуратура. Знаем кой беше началник в Следствения отдел, знаем някои от следователите къде отидоха да направят кантора.

 

- А какво се случва със счетоводителката, която бе обвинена, че е изнасяла чували от КТБ?

- Чакаме да приключат делото и да ни предявят материалите, за да могат да го внесат в съда.  

 

- Занимавате се с делото за прегазването на двама влюбени от прокурорски син на столичния булевард „България”.

- На 10 януари 2017 г. най-вероятно ще приключи.Трябва две експертизи да се приемат и да се чете присъдата. По моя преценка прокурорският син Бисер Андреев ще бъде осъден.

 

Интервю на Даниела Николова

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 15264 |13.12.2016 Кирил Ангелов пред Фрог: В БДЖ има огромна бомба със закъснител . 11| 29348 |22.11.2016 Д. Дечев пред Фрог: Турските ваксини са втори Чернобил . 4| 24457 |10.11.2016 Асен Бабански пред Фрог: Борисов лъже за „Авионамс”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads