Реклама / Ads
2| 4547 |10.08.2015 НОВИНИ

От 1 на 3 г. стана условната присъда на бившия антимафиот Орлин Тодоров

.
Орлин Тодоров
Варненският апелативен съд увеличи присъдата на бившия началник на Териториално звено „Борба с организираната престъпност” във Велико Търново Орлин Тодоров, съобщават от съда. Наказанието е увеличено от една на три години лишаване от свобода условно.
 

Окръжният съд във Велико Търново присъди условно една година затвор за Тодоров за това, че той, в качеството си на началник на ТЗ БОП, на четири пъти изнасял класифицирана информация, събирана по досъдебни производства. Магистратите са на мнение, че Тодоров не трябва да изтърпява ефективна присъда и му е наложил наказание от 3 години затвор условно. Той трябва да заплати и глоба от 2000 лева, както и съдебните разноски, които са 2032,65 лева. За да измени присъдата, Апелативният съд се мотивира с това, че "служебното качество на подсъдимия разкрива една по-висока степен на обществена опасност на деянието, а именно: разпространена е информация, придобита чрез използване на СРС не по предназначението и от длъжностно лице, което я придобило в кръга на неговата служба".

 

Тодоров е осъден по обвинението, че като началник на ТЗ БОП на четири пъти изнасял класифицирана информация, събирана по досъдебни производства. Информацията била разгласена на бизнесмена Петър Христов, на журналистката Екатерина Праматарова и на приятелката на подсъдимия Красимира Михайлова. Това обвинение и присъдата срещу Тодоров са в пряка връзка с големия скандал за мъртвороденото бебе в Горна Оряховица, когато бившият вътрешен министър Цветан Цветанов чете СРС-та от парламентарната трибуна.

 

Тодоров е осъден, че е изнасял информация именно по горнооряховския случай. Той разказал на бизнесмена Петър Христов за информацията, събрана при подслушването на директора на болницата в Горна Оряховица – Миролюб Кожухаров. Тодоров споделил за случая и с журналистката Екатерина Праматарова и така в изданието за пръв път е публикувана статия със заглавие "Бебе във фризера". Други разследвания, за които Тодоров е изнасял данни, са "Килърите" и "Фалшификаторите".

 

Орлин Тодоров обаче бе оправдан на две инстанции по всички останали обвинения. Едното е за разгласяване на информация от 6 досъдебни производства, която представлява държавна тайна (чл.357 НК). Според прокуратурата и по тези разследвания Тодоров е споделял информацията основно с бизнесмена Христов. Другата оправдателна присъда е за злоупотреба със служебно положение. Според това обвинение, той поискал от свидетел да достави детска люлка и пързалка на приятелката му Красимира Михайлова, въпреки че знаел, че те са крадени. Тодоров е невинен още за това, че разпоредил на полицейски шеф в Горна Оряховица да освободи задържан за хулиганство; че правил справки за собственици на коли по искане на приятели; проверявал хора за криминални и съдебни регистрации след запитване от журналисти; изнасял информация за разследвания без разрешение на наблюдаващия прокурор; въздействал на катаджии да не глобяват негов приятел. Със същата цел въздействал също на шеф на пожарната и на директор на Регионална дирекция към Комисията за защита на потребителите.

 

Последното обвинение, по което Тодоров бе оправдан е, че склонявал разследващи полицаи да нарушат задълженията си с цел да не се повдига обвинение на негов близък. Присъдата на Апелативния съд не е окончателна и може да бъде обжалвана и протестирана пред Върховния касационен съд.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4931 |09.08.2015 Неофит към президента: Вашата болка стана и наша болка . 4| 6837 |07.08.2015 Десетки лекари станаха жертва на схема с бързи кредити . 1| 4913 |06.08.2015 Отмениха присъдата на баща, изнасилвал 4 години дъщеря си . 4| 4656 |06.08.2015 Проф. Вл. Пилософ: Ако не ваксинирате детото си, застрашавате останалите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads