Реклама / Ads
2| 4704 |25.01.2023 НОВИНИ

От 1-ви февруари в цялата страна ще има по-евтини карти за градски транспорт за пенсионери и учащи

.
Източник: БГНЕС
Картите за градски транспорт в цялата страна ще поевтинеят за пенсионери и учащи, а за децата до 10-годишна възраст пътуванията ще са безплатни. Увеличават се отстъпките на картите за градския транспорт на пенсионерите от 20 на 40%, а ученическите от 20% на 70%. Това реши на днешното си заседание Министерския съвет, който отпусна 100 млн. лв. за субсидиране на обществения транспорт. Парите са осигурени от свръхпечалбите на петролните компании.
 

В някои градове вече е постигнато предложеното от правителството намаление. Намалението на картите за общественият транспорт ще влезе в сила от 1-ви февруари:

"Виждаме, че когато някой върши работата си съвестно и с мисъл за другите, има резултати за хората", заяви служебния министър-председател Гълъб Донев.


С решението се увеличава субсидията, която получава обществения транспорт, за да се компенсира разликата между реалната цена на превозния документ и намалената: "Като бюджетът на тази мярка е 73 млн. лв. - те са осигурени от свръхпечалбите, които събрахме от рафинерията в Бургас", посочи Христо Алексиев - служебен вицепремиер по икономическите политики и министър на транспорта.

 

Правителството ще отпусне и 27 млн. лв. на общините, в които има непечеливши линии до малки населени места. Христо Алексиев: "Държавата взе решение да увеличи субсидията и на тези нерентабилни линии, за да могат всички хора без значение дали живеят в голямо или в малко населено място, да имат достъпност, да имат осигурен транспорт".
Правителството работи и по нова мярка, която да замени съществуващата до края на миналата година от 25 стотинки за литър гориво. Вместо нея ще се търси вариант да бъдат подпомогнати най-нуждаещите се.

 

Спрямо стандартната цена на картата за градски транспорт в момента пенсионерските карти за възрастни над 65 години са намалени с 80%, а за ученици с 60 на сто. Не е ясно как новата субсидия ще се отрази в тарифите. От Центъра за градска мобилност обясниха, че очакват решението на Столичния общински съвет. Оттам пък казаха, че изчакват решението на Министерския съвет да бъде публикувано.

 

Подобна е ситуацията и в останалите градове на страната. По-трудно ще бъде издаването на безплатните карти за деца до 10 години, тъй като те се отпечатват в БНБ за цялата страна. Транспортните дружества се съмняват, че това може да стане до 1-ви февруари. Затова алармират и от Варна. Там ученическата карта за всички линии на градския транспорт струва 15 лв., като намалението е 70%. Хората над 65-годишна възраст плащат 2 лв. за една линия, намалението е 94%, а картата за всички линии струва 8 лева - намалението е 84%.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3053 |25.01.2023 19,5% от населението на страната живее на територията на столицата . 15| 3370 |25.01.2023 Олаф Шолц: НАТО не бива да взима страна в конфликта с Украйна . 3| 3382 |25.01.2023 Цинизъм в страната на екзекуциите! Жени празнуват успехите си там, където свободата я няма . 2| 3480 |25.01.2023 Гълъб Донев: От 1 февруари до края на годината всички деца до 10 годишна възраст ще пътуват безплатно

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads