Реклама / Ads
3| 4742 |21.04.2011 НОВИНИ

1 млн. лв. бонус за лидера сред ВУЗ-овете

.
От юни университетите ще получават допълнителни средства според своя рейтинг. Това съобщи днес министърът на образованието Сергей Игнатов.
 

Идеята за стимулиране на силните специалности и университети е отдавна, а със стартирането на рейтинговата система през ноември стана възможно и отсяването им. За целта през тази година са заделени 7-8 млн. лева, като Игнатов си дава сметка, че те не са достатъчни, но по думите му "милион е повече от нула".

Най-сериозен бонус – 1 млн. лева ще получи Софийският университет, който е първенец сред останали 21 висши училища у нас и по 24-те професионални направления в класацията.

Около 5 % допълнителни средства ще получат висшите учебни заведения, заемащи първите места в професионалните направления на рейтинговата система. Други 10 % са заделени за природоматематическите и инженерните специалности, и за ветеринарната медицина, тъй като тя е недофинансирана.

Игнатов заяви, че министерството ще се постарае да запълни тази съществуваща дупка във финансирането на висшето образование, като през тази година, а вероятно и през следващата акцентът ще бъде върху тези направления, "създаващи хора, които могат да организират производство, за да може България един ден да стане по-богата".

През следващите години ще се намали и накрая ще се спре финансирането на тези направления и специалности, които трайно през годините произвеждат безработни, поясни Игнатов. Според него е очевидно, че няма нужда данъкоплатецът да поддържа някъде направление или специалност, което не намира реализация и няма търсене“, посочи министърът. Министър Игнатов обаче не назова специалностите, които евентуално ще се окажат без финансиране.

Рейтинговата система https://rsvu.mon.bg/ прави класация на висшите училища по професионални направления, предоставя подробни данни за реализацията на завършилите като доходи, за безработица сред тях.

С нея всеки кандидат-студент може да прави свой собствен рейтинг на висшите училища у нас според личните си интереси, потребности и очаквания и по този начин да избере къде да учи.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4906 |09.02.2011 Топлофикация с бонус пакети и томбола за лоялен клиент . 21| 5038 |17.01.2011 ДПС оставало зад лидера си Ахмед Доган . 18| 5008 |17.12.2010 В екоминистерството раздават тлъсти бонуси на калпак . 54| 7025 |14.12.2010 Плевнелиев: Бонуси в АПИ е имало, но не чак толкова!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads