Реклама / Ads
0| 4396 |12.08.2022 НОВИНИ

След срещата при Радев: На 1 октомври по интерконектора с Гърция потича газ, хората да кажат за преговори с „Газпром“

.
Росен Христов, арх. Иван Шишков
По интерконектора от Гърция ще потече газ на 1 октомври. Това заяви енергийният министър Росен Христов след срещата на президента Румен Радев със собственика и ръководството на строителната фирма, изграждаща междусистемната газова връзка с Гърция - „Авакс“ и възложителя на строежа – фирмата ICGB.

„Има някаква увереност, че проектът ще бъде завършен и пуснат в експлоатация навреме. Строителят пое всички ангажименти, че влизането в експлоатация няма да бъде забавено, тоест влизаме по график – на 1 октомври по тръбата трябва да текат търговски количества газ“, подчерта той.

 

Енергийният министър обаче се притеснил от това, че по време на срещата не бил представен детайлен график за изпълнение на абсолютно всички дейности, който самият той изискал. Такъв ще бъде представен в сряда по време на среща на мястото на обекта. „След това оперативно ще следим всичко по този график“, увери Росен Христов.

 

„Ако строителят работи наистина с интензивни темпове – този срок – до началото на  септември за завършване на строителните дейности, както твърди компанията „Авакс“, най-вероятно този срок може да е нормален“, посочи от своя страна и министърът на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков.

 

„В момента интензивно се работи между ДНСК и надзора и се окомплектова документацията, за да изчистим въпроса с етапите, за да може да го въведем в експлоатация. Към днешна дата част от проблемните точки са започнали да се изчистват“, допълни той.

 

Шишков отправи молба към българските граждани: „Строителят има нужда от мотивация, няма нужда от демотивация. Има определени дребни неща, които той трябва да завърши. Нека да го мотивираме да ги завърши, а не да го демотивираме“.

 

По думите му не било толкова важно дали в момента има, или няма газ. Това в случая не било проблемът.

 

Във връзка с цената на газа енергийният министър заяви, че се търсели най-евтините доставчици: „Приключи търгът за септември. Цената е доста добра. Говорим за доставките през октомври, ноември и декември“.

 

„Ние нямаме проблем с количествата газ, имаме проблем с цената най-вече“, посочи Росен Христов, уточнявайки, че цените са конфиденциални.

 

На въпрос за евентуални преговори с „Газпром“ той отговори лаконично: „Дали ще купуваме газ от тях зависи от това дали всички нужди на страната ще бъдат покрити от други доставчици. Всички да си помислят какво е по-добре да имаме - скъп или евтин газ“.

 

„Да помислят не само тези, които тук протестират, а в цялата страна - във всички училища, болници, всички хора по градовете и селата, готови ли са да купуват скъп газ. Такъв газ можем да осигурим неограничени количества, или индустрията и хората ще поискат оптимална цена. Тогава нашите преговори ще станат по-сложни и ще трябва да сме отворени на гъвкави условия и различни доставчици“, добави Росен Христов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6094 |12.08.2022 Строителят на интерконектора с Гърция пред Радев: Изядохме животното – остана само опашката . 0| 10899 |11.08.2022 Крум Зарков няма да може да се кандидатира за депутат в следващото Народно събрание . 0| 2450 |11.08.2022 Над 3,7 млрд. лв. идват до месеци по Плана за възстановяване, но след като изпълним 66 ангажимента . 0| 7473 |10.08.2022 Доклад на ООН: Половин България ще бъде засегната от сериозни засушавания през следващите години

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads