Реклама / Ads
1| 3406 |11.03.2021 НОВИНИ

10 години след Фукушима: Япония все още се възстановява от катастрорфата

.
Източник: Twitter, Reuters
Япония отбелязва 10 години от опустошителното земетресение и последвалото цунами, които предизвикаха аварията в АЕЦ Фукушима. Последиците от катастрофата дори десетилетие по-късно са видими, а азиатската държава все още се опитва да се възстанови.
 

Земетресение с магнитуд 9 по Рихтер удари Япония на 11 март 2011 г. Това бе един от най-силните регистрирани трусове. Предизвикано бе огромно цунами, което нанесе сериозни материални щети, унищожи цяли градове е предизвика аварията в ядрената централа Фукушима. Загинаха над 18 хиляди души. Близо половин милион пък загубиха домовете си. 


В дните след аварията, радиацията, изпусната в атмосферата, принуждава правителството на страната да обявява все по-голяма зона за евакуация.


10 години по-късно 40 хил. души още не могат да се върнат у дома. По-голямата част живеят във Фукушима, която е недостъпна заради опасните нива на радиация. 


Все още не е известно колко хора са били засегнати от радиацията. Към днешна дата няма данни това да е пряка причина за смъртност на нито един жител. Текущите работи по изчистването на замърсяването от засегнатите райони и електроцентралата се очаква да продължат 30 – 40 години по оценка на ръководството на централата.


Фукушима значително изостава що се отнася до възстановяване след щетите. Поради радиацията 2.4% от земята там е в забранена за достъп зона. Извеждането от експлоатация на пострадалите реактори все още е предизвикателство, като под въпрос е дали това изобщо може да бъде осъществено.


Днешната национална церемония, с която да се отбележат 10 г. от трагедията ще е последната, организирана от правителството. Тя идва само две седмици преди олимпийският огън да тръгне от Фукушима.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 4375 |10.03.2021 България е получила партида ваксини от AstraZeneca, разследвана заради смъртен случай в Австрия . 21| 3611 |10.03.2021 Време е за локдаун! Смъртността скача с до 4 пъти през следващите седмици, предупреди математик . 1| 4756 |09.03.2021 Прокуратурата поиска 12 години затвор за Йоан, подсъдим за убийството в Борисовата градина . 20| 7426 |09.03.2021 Ивайло И. трепери пред началниците си, но се пъчи, как ще ги следи за купуване на гласове!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads