Реклама / Ads
Frognews
0| 4355 |15.06.2018

10 съдии в СРС спечелиха дело срещу шефа си задето не им платил бонуси

.
10 съдии спечелиха дело на първа инстанция срещу председателя на Софийския районен съд за това, че не им е изплатил допълнителните трудови възнаграждения миналата година, защото имат висящи дисциплинарни производства, съобщи lex.bg.

Административният съд София-град (АССГ) е отменил заповедта на шефа на СРС, с която магистратите Александър Е. Ангелов, Иванка Болгурова, Иванка Митева, Мирослав Петров, Емилиан Лаков, Методи Лалов, Полина Хаджимаринска, Атанас Додов, Филип Савов и Любка Голакова са лишени от коледни премии.

В края на 2017 г. Висшият съдебен съвет взе решение да отпусне допълнително трудово възнаграждение на всеки в размер на 43.57% от основното му възнаграждение.

 

Въз основа на това решение председателят на СРС Александър В. Ангелов издал заповед за изплащане на допълнителните трудови възнаграждения, като посочил такива да не бъдат изплащани на наказаните съдии и на тези, срещу които има образувани и все още неприключили дисциплинарни производства. В тази част заповедта на Ангелов се позовава на текст от правилата за плащане на премии, приети от ВСС през 2011 г.

 

Десетимата съдии, които имат висящи дисциплинарни производства, обаче отнасят казуса пред административния съд. В жалбата си те твърдят, че разпоредбата на правилата е незаконосъобразна и противоречи на принципа, че никой не може да бъде наказван, преди да му бъде наложено наказание по съответния ред. Казват, че така те са приравнени с онези свои колеги, които вече имат наказание, а това означава, че магистратите, на които още не е наложено дисциплинарно наказание, вече търпят неблагоприятни последици, които би следвало да се свързват само с наложено наказание. Освен това изтъкват, че са третирани като наказани, без да им е наложено такова, т.е. нарушен е основен правен принцип, че без надлежно проведено и приключило производство не е възможно да бъде наложено наказание.

 

Решението може да бъде обжалвано пред ВАС.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Данъкоплатците осигуряват над 2 милиона лева за коли на висши съдии 3| 3885 |08.06.2018 . Протестиращи връчват копие на депутатите от дело във ВАС срещу "Белене"/обновена/ 2| 4006 |07.06.2018 . Фрогоко: НК влезе в сблъсък с Конституцията по делото КТБ 3| 5108 |06.06.2018 . Фрогоко: Резервни защитници бягат от делото КТБ заради неговия абсурд 4| 5527 |05.06.2018

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ