Реклама / Ads
28| 5043 |05.02.2014 НОВИНИ

112 нарушения са извършили ГЕРБ с Авиотряд 28

.
Сметната палата посочи 112 доказателства за нарушения при ползване на правителствения Авиоотряд 28 от времето на управление на ГЕРБ. В резултат на извършения одит за заявяването и изпълнението на полетите от Авиоотряд 28 е направен анализ и оценка, и са формирани изводи за законосъобразността на управленските решения по заявяването и изпълнението на полетите за периода от 1 август 2009 г. до 31 март 2013 г., съобщиха от Сметната палата.
 

В Устройствения правилник на Авиоотряд 28 не са определени необходимите действия от страна на заявителите на услугите, както и нивата на одобрение и контрол на полетите.

Процесът по заявяването и изпълнението на специализираните полети и полетите за нуждите на министерства и ведомства не е регламентиран с вътрешен акт.

В Авиоотряд 28 е създадена организация и като цяло са спазени разпоредбите на Закона за гражданското въздухоплаване и Устройствения правилник при осъществяването на полетите със специално предназначение.

При заявяването на полетите от администрацията на Министерския съвет и администрациите на министерства и ведомства е допуснато извършване на полети без заявки и без заповеди на министър-председателя.

Полетите, изпълнени по заявки от физически и юридически лица са незаконосъобразни, поради липса на свидетелство за авиационен оператор по Наредба №37 от 5 октомври 2007 г., лиценз за въздушен превозвач, съгласно Закона за гражданското въздухоплаване и правна възможност в Устройствения правилник на Авиоотряд 28. Неправилно са отчетени приходите от полети за нуждите на физически и юридически лица и не е начислен данък върху приходите по Закона за корпоративното подоходно облагане.

Изпълнените полети за Българската федерация по мотоциклетизъм са в нарушение на Закона за гражданското въздухоплаване и Устройствения правилник на Авиоотряд 28, като същите са платени от бюджета на администрацията на Министерския съвет, вместо от ползвателя на услугата. По време на одита средствата за изпълнените полети са възстановени от Българската федерация по мотоциклетизъм на Министерски съвет и на Авиоотряд 28.

Поради неосъществен ефективен контрол при изпълнението на договора за сух лизинг на хеликоптер е допуснато осъществяване на полети с хеликоптер AGUSTA в нарушение на клаузите на договора.

Не са отчетени като приходи от стопанска дейност постъпилите средства по договор с Държавно предприятие "Ръководство на въздушното движение".

Сметната палата препоръчва да се изготви предложение до Министерския съвет, с което да се инициира създаване на нормативен акт, регламентиращ реда, организацията и взаимоотношението при заявяването, одобрението и изпълнението на полети от Авиоотряд 28.

Друга препоръка е да се регламентира във вътрешен акт процесът по заявяването, организацията и изпълнението на полетите от Авиоотряд 28 и да се определят контролните механизми и отговорните длъжностни лица, както и да се съставят досиета за извършените полети. Да се въведат контролни механизми, с цел да се осигури недопускане използването на въздухоплавателното средство-хеликоптер тип AGUSTA за извършване на полети извън обхвата на договора за сух лизинг, се посочва още в одитния доклад. Изпълнението на всички препоръки трябва да бъде предоставено в срок от три месеца на Сметната палата.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 98| 7302 |04.02.2014 Радан Кънев: Десни хора са настръхнали срещу ГЕРБ . 34| 5170 |04.02.2014 Борисов: ГЕРБ ще подкрепи кандидатурата за главен съдебен инспектор на ССБ . 17| 5517 |03.02.2014 ГЕРБ внасят предложение за Изборен кодекс в парламента . 55| 5831 |03.02.2014 Социолог: Паритет и тиха война между БСП и ГЕРБ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads