Реклама / Ads
0| 2936 |04.05.2022 НОВИНИ

119 години от гибелта на Гоце Делчев: Радев открива форум за добросъседските отношения с РСМ

.
Румен Радев Източник: БГНЕС
В деня, в който се навършват 119 години от гибелта на големия български революционер Гоце Делчев, президентът Румен Радев ще участва в Националната конференция „Европейска перспектива за добросъседските отношения между Република България и Република Северна Македония“.
 

Форумът ще се състои под патронажа на президента от 10.00 часа, в зала 6 на НДК, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

 

Конференцията е организирана от Института за исторически изследвания при БАН и Македонския научен институт. В нея ще участват вицепрезидентът Илияна Йотова, изтъкнати историци, дипломати, журналисти, представители на организации на македонските българи, както и представители на Македонската патриотична организация в САЩ и Канада.

 

След като президентът Радев открие форума, ще се проведе панел на тема „Гоце Делчев и общата история на Република България и Република Северна Македония – между фактите и идеологията“. В него ще участват доц. Георги Георгиев, проф. Светлозар Елдъров и доц. Наум Кайчев.

 

Проф. Ангел Димитров, доц. Георги Николов, доц. Спас Ташев, Коста Филипов, Иван Николов и посланик Марин Райков са участниците във втория панел на форума. Темата му е „Състояние и перспективи пред добросъседските отношения: Европейската зрялост на РСМ“.

 

Третият панел е посветен на „100 години организирано движение на македонските българи по света“. Участие в него ще вземат проф. Трендафил Митев от Университета за национално и световно стопанство, Ник Стефанов, председател на клуб на МПО ”Победа” - Торонто (Канада), Томас Лебамов от МПО „Пирин“ – Чикаго (САЩ), Георги Църномаров от културен център „Иван Михайлов“-Битоля, Петър Колев - председател на ПП „Граждански демократичен съюз“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3276 |03.05.2022 Асена Сербезова: Българинът живее със 7 години по-малко от европееца . 0| 3460 |29.04.2022 Войната в Украйна може да продължи години, предупреди НАТО . 0| 2900 |26.04.2022 Генчовска: България в годините е подкрепяла европейската перспектива на Украйна . 0| 3825 |26.04.2022 ”Ще си мълчим”: 36 години от аварията в ”Чернобил”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads