Реклама / Ads
2| 3214 |01.01.2023 НОВИНИ

В 12:15ч. започва Новогодишният концерт на Виенската филхармония

.
Виенската филхармония. Снимка: БНТ
По традиция музикалното събитие е част от първия ден от Новата година. Концертът на Виенската филхармония е изпълнен с тържественост, като съчевата красиви кадри от дворците в страната, която в миналото е била част от Австро-Унгарската империя. БНТ и БНР ще излъчат директно от Златната зала на Музикферайн концерта, където ще прозвучат творби на композиторите от семейство Щраус под диригентството на Франц Велзер-Мьост. От много десетилетия Виенската филхармония е символ и музикален посланик на Австрия. С този концерт традиционно се отправя поздрав към целия свят.
 

Тази година за първи път след ограниченията заради Ковид-пандемията, Виенската филхармония отново приветства в Златната зала на "Музикферайн" ентусиазирани почитатели на класическата музика от цял свят. На диригентския пулт за трети път в историята на концерта (след 2011 и 2013 година) ще застане австриецът Франц Велзер-Мьост. Програмата е пълна с премиери. 14 от общо 15-е творби, които са включени в нея, никога досега не са били изпълнявани в новогодишния концерт. Сред тях са "Кадрилът на циганския барон" от Йохан Щраус-син, Валсът "В уютната нощ" на Карл Михаел Цирер, увертюрата към оперетата "Изабела" на Франц фон Супе и още много други "скрити съкровища", които диригентът Франц Велзер-Мьост е издирил специално, за да превърне тазгодишното си участие в незабравимо преживяване.

 

Освен виенските филхармоници ще имаме удоволствието да чуем и Хора на виенските момчета, който през 2023 година празнува 525 години от създаването си. Към него за първи път ще се присъедини и Хорът на виенските момичета, създаден през 2004 година. Телевизионните зрители ще могат да се насладят и на изкуството на солистите от Виенския държавен балет, които ще танцуват по хореография на Ашли Пейдж, облечени в костюми на британската дизайнерка Емма Риот.

 

Българския президент Румен Радев да посети Новогодишния концерт. Той е там по покана на Федералният канцлер. Канцлерът  е изказал задоволството си от посещението, което, според него дава възможност за обмяна на мнения по актуални политически въпроси, отказът на Австрия за влизането на държавата ми в Шенген и др.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3403 |28.12.2022 Днес започва изтеглянето на цистерните с амоняк край Пирот. Извънредното положение остава . 0| 4304 |25.12.2022 Още през януари 2023 г. започва кандидатстването по новата Програма за конкурентоспособност . 2| 3676 |23.12.2022 Флорида започва разследване срещу производителите на COVID ваксините . 0| 3075 |21.12.2022 Започват проверки на всички АГ болници заради разменените бебета

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads