Реклама / Ads
4| 7827 |05.09.2009 НОВИНИ

15 българи загинаха в Охридското езеро, оцелелите вече в България

.
Корабът убиец е погребан на дъното на Охридското езеро
Оцелелите от "Охридския потоп" кацнаха в България в жесток стрес. 15 са загиналите български граждани в Охрид след нелепия инцидент с кораба "Илинден". Сред тях е и едно дете. Една жена е в интензивното в Македония, България в готовност за лечение. Първанов видял скъсано въже на задната перка.
 



Екскурзиантската група се е състояла от 55 човека, двама шофьори и един стюард. От тях 37 човека са оцелели и се намират в хотел в Охрид. Двама все още се издирват, но се предполага, че са някъде около езерото. 15 са загиналите българи в Охридското езеро.
Премиерът Бойко Борисов оповести имената на 11-те разпознати жертви на инцидента:

Георги Ганчев Метанов
Куна Иванова Маджарова
Тодор Дончев Стаменов
Невенка Николова
Славка Михайлова Иванова
Бинка Гушанова
Мария Радева Димитрова
Нонко Николов Маджаров
Гина Тончева Георгиева
Павел Кузманов Павлов
Лушка Георгиева


Сред жертвите има и едно дете. Всички загинали са от Пирдоп, Златица и Челопеч. Но най-много удавили се, осем, според официалната информация са от село Антон. 3 трупа все още не са идентифицирани, а една жена е в интензивното в Охридската болница и все още се борят за живота й. На пресконференция Бойко Борисов обяви, че всички болници в София са на крак, както и военен самолет, за да преместят жената в България и да й се окаже спешна помощ. Премиерът добави, че роднините на загиналите ще бъдат обезщетени с по 10 000 лв.

По-рано премиерът изпрати правителствен самолет, с който в Охрид са пристигнали министрите на здравеопазването - Божидар Нанев, на транспорта, информационните технологии и съобщенията - Александър Цветков, заместник-министърът на външните работи Марин Райков, както и медицински екипи от ВМА, в който присъстват опитни психолози.

Делегацията в последствие докара оцелелите в България с правителствения самолет. Президентът Георги Първанов също беше в Охрид, където бе посрещнат от своя македонски колега Георге Иванов. Първанов е изгледал записите от видеокамерите, на които се вижда скъсано въже при задната перка на кораба, което според него все още не може да се каже дали е причина за инцидента докато не се произнесат компетентните служби.

"Ние сме обречени да си взаимодействаме с Македония, както и хората от следствието в момента.", призова президента, който за пръв път се срещна с македонския президент Георге Иванов. Георги Първанов се надява двустранните взаимоотношения да се подобрят, но отказа да коментира случая с арестуваната българка в Македония, която предизвика международен скандал през изминалия месец. Той оцени бързите мерки, които Бойко Борисов е предприел и се надява това взаимодействие между него и министрите да продължи и за напред.

Четете повече за кошмара в Охридското езеро
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 9269 |05.09.2009 Кораб ковчег се разпадна в Охридското езеро . 2| 5824 |05.09.2009 България - Черна гора: Тука има - тука няма . 25| 7039 |05.09.2009 Пламна война между турци и българи в ДПС . 0| 5304 |04.09.2009 Двама национали по сумо загинаха в катастрофа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads