Реклама / Ads
6| 4606 |07.03.2021 НОВИНИ

До 150 000 души може да бъдат отрязани от гласуване, смята социолог

.
Цветозар Томов Източник: БГНЕС
Между 100 000 и 150 000 души може да не упражнят правото си на глас на изборите на 4 април заради коронавируса. Това са хората, които към този момент ще бъдат болни или поставени под карантина, прогнозира пред ”Сега” социологът Цветозар Томов. По думите му ”отрязването” им от вот ще е заради невъзможността на изборната администрация да осигури достатъчно подвижни кутии, в които те да пуснат гласа си.
 

"Ако предположим, че трябва да осигурим на 100 000 души, които са под карантина или заболели, са ни нужни между 2000 и 2500 подвижни секции, което е 1/6 от общия брой на секциите в страната. Смятате ли за възможно те да бъдат направени за 2 дни във всички населени места в страната? В същото време трябва да се създаде организация, при която членовете на тези комисии ще посещават заразени с ковид, което налага да бъдат надеждно защитени и да се намерят желаещи да се включат в такива секции", даде пример Томов.

 

По думите му управляващите "хвърлят прах в очите и е съвършено нереалистично да се очаква, че може да се създаде организация, която да поеме тези 100 хил. избиратели". "Ако са толкова. Могат да бъдат и 150 000 души, ако нарастването на заразените се засили. Мисля, че е умерена оценката ми", допълни той.

 

"Не се взимат мерки, с които да си създадем илюзията, че можем да спрем тази вълна на увеличение на епидемията. Следващата мантра от страна на управляващите е, че хората са виновни за това нарастване. В момента, в който спрат да дърпат тиранти, и да казват колко сме добре на фона на Европа, ще започнат да обвиняват хората, че не спазват мерките и не се предпазват. У нас третата вълна тепърва започва", заяви Томов, като подчерта, че именно заради всичко това не може да се прави никаква прогноза за изборния резултат.

 

На базата и на развитието на заразата идните седмици, той очаква и значително покачване на смъртността. "Сигурно е, че смъртността през следващите 3-4 седмици ще нараства и ще достигне равнището от ноември. Не знам как ще реагират хората в този момент", каза той. Според него в период на предизборна кампания, "ако достигнем ноемврийските и декемврийските числа на смъртност, живота си ще загубят за 4 седмици някъде между 18 и 20 хил. души и поне при половината от тях причината ще бъде свързана с Ковид-19". "Предполагам, че и болниците ще бъдат претъпкани, там ще настъпи криза в края на кампанията. При тези обстоятелства при какъв начин ще реагират хората и как изобщо ще се отнесат към наближаващите избори, е дълбоко наясно", заяви социологът.

 

Заради това мнението му е, че "най-разумното решение, което трябва да вземат властимащите, въпреки че по други причини не са в състояние да го направят, тези избори да бъдат отложени". "Докато тази война не бъде преодоляна, защото става дума за човешки животи. Ситуацията е такава и тя няма да бъде овладяна скоро. Да минат 3-4 месеца и изборите да бъдат произведени през лятото, когато има надежда, че ситуацията може рязко да се подобри", обяви Томов.

 

"Задава се огромен хаос до изборите, предвид третата вълна от COVID-19, в която навлизаме, и лавинообразното нарастване на новите случаи. За мен много по-добре е изборите да бъдат отложени за лятото, когато ситуацията в страната ще се успокои", обобщи социологът.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 4128 |06.03.2021 Социолог: ГЕРБ може да направи правителство на малцинството с подкрепа на ДПС . 40| 5165 |05.03.2021 Творци пишат дo Борисов: Не можем физически да оцеляваме . 6| 3772 |05.03.2021 Журналист: Нали знаете, че корупцията може и да не е 5 лева в плик? . 18| 4163 |04.03.2021 Лекар за ”Спутник V”: Може да е ладата сред ваксините, но ще доведе всички до крайната цел

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads