Реклама / Ads
45| 5923 |26.09.2019 НОВИНИ

16-годишната Грета Тунберг: Време е да притиснем възрастните!

.
Грета Тунберг
Върху 16-годишната шведска екоактивистка Грета Тунберг, която се изказа на 23 септември пред сесията на ООН и предупреди, че планетата е пред катастрофа, се стовари цунами от ненавист и критики в социалните мрежи. Момичето бе обиждано и призовавано да „се скрие“ и „да си гледа уроците и проблемите“.
 

Грета отвърна като истински боец и на свой ред атакува хейтърите.

 

Историята на Тунберг започва през 2018 г., когато тя започва да отсъства от училище в петъците, защото се включва в тези дни в акции за защита на природата и екоравновесието. Оттогава девойката няколко пъти се изказва публично, в това число и пред участниците в световната среща в Давос, среща се с Барак Обама и папа Франциск, получава Нобелова награда за мир.

 

За да говори пред сесията на ООН в Ню Йорк, Грета преплува Атлантическия океан на екологична яхта, която и е предоставена безплатно от яхтсмена Борис Херман. Пламенната реч на Тунберг завърши с подаване от нейно име на жалби против пет страни – Аржентина, Бразилия, Турция, Германия и Франция, - заради тяхното бездействие по отношение на екологичната криза и нарушаване на детските права.

 

Нейната изява пред ООН раздели мненията в социалните мрежи и предизвика невиждана бурна реакция. Хиляди хора се възхищават на нейната смелост и откритост да постави на дневен ред толкова важен проблем. Противниците й обаче твърят, че целият шум около нея е дело на добре платен екип, който я превърна в сензация само за година, а зад всичко това стоят финансови и политически интереси.

 

Разгорещени спорове предизвикаха и коментарите относно менталните проблеми, които момичето има (Грета е със синдром на Аспергер и селективен мутизъм.)

Момичето обаче не се стресна от нападките и отвърна на удара. Първа нейна мишена се оказа президентът на САЩ Доналд Тръмп. Американският лидер не счете за нужно да се срещне с Грета в ООН и дори коментира, че тя е „много щастлива девойка, която предвкусва своето светло и прекрасно бъдеще“. В отговор Грета извади няколко цитата на Тръмп от Туитър и ги пусна в мрежата, оставяйки на хората да преценят какъв човек ги е изрекъл.

 

Тунберг написа още: Както вече сте забелязали, хейтърите ме преследват със завидна упоритост – обсъждат външността ми, дрехите ми, поведението ми и моите особености… Готови са да преминат всички граници, за да отвлекат вниманието от ужасните проблеми с климата и екологията. Да си различен, това не е болест. И аз изтъквам не сбор от мнения, а сбор от факти.

 

Не разбирам, защо възрастните предпочитат да използват времето си, за да издевателствата и заплашват деца и тийнейджъри, защото популяризират достижения на науката, когато биха могли да използват същото време, за да направят някакво добро или нещо полезно. Смятам, че е време и те да почустват заплаха от наша страна.

 

Не си губете времето с нападките на хейтърите. Светът се събужда“.

 

Своя отговор тя завършва с призив към връстниците си от целия свят да се присъединят към акциите „Училищна стачка в защита на климата“, която вече се провежда в редица страни.

 

Часове след обръщението на Грета Тунберг тя отново се превърна в мишена на нападки, но и на възхита.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 4332 |25.09.2019 Грета Тунберг получи Алтернативна Нобелова награда . 1| 5330 |07.03.2018 Обвиниха 16-годишната, удушила бебето си . 1| 6234 |26.04.2016 Студент удуши 16-годишната си приятелка от ревност . 14| 9511 |21.05.2014 Един размазан Джон целува страстно Грета. По устните му–сладострастна лига...

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads