Реклама / Ads
10| 3110 |21.09.2021 НОВИНИ

18-годишeн почина в пловдивска болница, родителите обвиняват лекарите

.
Източник: БГНЕС
18-годишно момче е починало в Пловдивската университетска болница „Свети Георги“, след като е било хоспитализирано заради удар в главата. Според родителите, до фаталния край се е стигнало след лекарска грешка, съобщава БНТ. До смъртта му е довело неглижирането от страна на медицинския екип на болницата, убедени са родителите на момчето. От своя страна медиците отричат лекарска грешка.
 

„Синът ни получи лека до средна мозъчна травма, сътресение. Вечерта след като беше извършен скенер, лекарят се колебаеше дали да го приеме или изпише и в крайна сметка го прие. В Неврохирургия той беше два дни“, разказва бащата.

 

„Ние с майка му видяхме как убиха нашето дете. Аз съм категоричен, че това, което извършиха е недопустимо“, разказва почерненият родител.

 

Родителите са възмутени от това, че когато са открили момчето в болничната стая, никой от персонала не се е отзовал веднага, а дежурната сестра е гледала сериал и им казала „спокойно“, въпреки призивите да помогнат.

 

„Аз допускам, че или лекарят е разпоредил да му дадат нещо успокоително или медицинската сестра е решила това по свое усмотрение“, допълни бащата.

 

В позиция до медиите от УМБАЛ „Свети Георги“ съобщават, че вече са предоставили пълната медицинска документация на Окръжна прокуратура - Пловдив и информация по всички други въпроси, поставени от разследващите органи.

 

Новите сведения, получени в хода на извършваната проверка, са, че има данни пациентът да е пострадал при пътно-транспортно произшествие, като първоначално не е потърсил медицинска помощ. Доста по-късно след травмата и след появата на по-засилени симптоми на черепно-мозъчна травма, е потърсена квалифицирана помощ и момчето е било транспортирано от Центъра за Спешна помощ в Спешното отделение на болницата, казват от УМБАЛ „Свети Георги“.

 

Назначени и извършени са съответните диагностични изследвания и пациентът е приет за лечение на черепно-мозъчната травма. Видът и обхватът на терапията са били обсъдени с целия колектив на клиниката. Терапията е била насочена към овладяване на състоянието и симптомите – лечение, насочено към намаляване на мозъчния оток.

 

За изясняване на причините за смъртта е била назначена съдебно-медицинска експертиза, но лечебното заведение не е запознато с резултатите от нея, тъй като материалите от досъдебното производство се разгласяват единствено по преценка на прокурора.

 

В лечебното заведение е назначена проверка, като се установява, че пациентът е бил наблюдаван, включително в деня на неговата смърт и е бил в съзнание и напълно контактен, след което влошаването му е настъпило внезапно.

 

Категорично не сме съгласни с твърденията на близките на починалия, описващи поведението на медицинския персонал в Клиниката по неврохирургия. Не бихме искали да коментираме в детайли тези твърдения и на този етап ще проявим разбиране към състоянието на родителите. Въпреки неверните обвинения и медийния натиск, лечебното заведение ще се въздържи от изнасянето на повече подробности относно травмата, хронологията на събитията, лечението и състоянието на младежа, се казва още в съобщението на болницата.

 

Образувано е досъдебно производство, чиято цел е да изясни цялата фактическа обстановка и да прецени има ли данни за лекарска грешка и престъпление. Оказали сме пълно съдействие на органите на досъдебното производство и ще продължим да го правим, завършват от УМБАЛ „Свети Георги“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3107 |20.09.2021 Работник почина след инцидент на строителен обект в София . 15| 3879 |16.09.2021 Проф. Гетов: Ако 100% от населението беше ваксинирано, днес починали от COVID нямаше да има . 12| 3570 |14.09.2021 Мангъров пак удари на камък - в „Токуда“ не е починал ваксиниран пациент, прехвърлен от Инфекциозна болница . 34| 10118 |14.09.2021 Инфекциозна болница опроверга Мангъров: Няма нито един починал ваксиниран пациент

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads