Реклама / Ads
7| 4838 |10.11.2011 НОВИНИ

180 свидетели срещу бандата на “Октопода”

.
Алексей Петров
На подсъдимата скамейка заедно с Алексей Петров ще седнат още петима-Антон Петров-Хамстера, Марчело Джотолов, Янко Попов, бившият зам. главен прокурор Цеко Йорданов и Кирил Топалов.
 

180 са свидетелите, които трябва да бъдат разпитани по делото срещу бандата на “Октопода” при влизането му в съда. Това научи “Труд” от запознати с разследването. По време на досъдебното производство следователи и прокурори са снели показанията на много повече свидетели - 273-ма. Разследващите обаче решили да ги редуцират и да допуснат до съдебната зала по-малко от тях. 200-те папки с материали по знаковия процес бяха внесени в Софийския градски съд година и половина след зрелищните арести. От официалното съобщение на прокуратурата стана ясно, че на подсъдимата скамейка заедно със смятания за предводител на “Октопода” Алексей Петров ще седнат още петима - Антон Петров-Хамстера, Марчело Джотолов, Янко Попов, бившият зам. главен прокурор Цеко Йорданов и Кирил Топалов.

Последните двама обаче не били участници в бандата на “Октопода”, занимавала се с рекет. Макар че са пратени на съд по дело срещу организирана престъпна група, Топалов и Цеков отговарят по отделни обвинения - за принуда и осуетяване на наказателно преследване. Тарторът Петров също има отделно обвинение - за разгласяване на държавна тайна. А Джотолов - за присвояване чрез изнудване от частно дружество в структурата на “Лев Корпорация”. Той ще отговаря и за укриване на данъци, съобщиха в сряда за “Труд” от Софийска градска прокуратура. В продължение на две години бизнесменът подавал декларация за доходи с невярно съдържание. Заради това обвинение при старта на делото като частен обвинител и пострадало от “Октопода” юридическо лице може да бъде конституирано и Министерството на финансите чрез НАП-София. Силовите удари на бандата с рекет според прокуратурата били извършвани от Алексей Петров и останалите трима от бандата. Това станало в периода от 1998 до 2004 г., твърдят обвинителите.

Пострадалите от “Октопода” са 15 души. Сред тях са бившият му съдружник Валентин Шотев, банкерът Георги Цветанов, осъденият за три измами бивш полицай от Плевен Николай Динков и Свилен Николаев. Оплакванията им са различни - от удари с лопата по главата до закани за убийство с продажба на органи. На всеки един от тях е направена съдебно-психиатрична експертиза, която установила получили ли са травми в психиката си от набезите на “Октопода”. Общо 31 вещи лица са призовани за разпит в съда. Има голяма вероятност обаче да се наложи те да защитят заключенията си не в Софийския градски съд, а в спецсъда, който ще заработи през януари, прогнозираха юристи. Причината - преходни разпоредби от НПК, според които делата за престъпни групи, на които не е даден ход в Градския съд до 1 януари догодина, трябва да се върнат на прокурора и после да заминат в спецсъда. (Труд)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5420 |09.11.2011 Отложиха делото срещу "Лукойл" за декември . 5| 4932 |08.11.2011 Делото срещу Феим Чаушев влезе в съда . 7| 4775 |04.11.2011 СРС-тата срещу Н. Цонев не били манипулирани . 1| 6316 |31.10.2011 Свидетели спъват делото срещу Брендо

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads