Реклама / Ads
5| 4931 |08.11.2011 НОВИНИ

Делото срещу Феим Чаушев влезе в съда

.
Софийският районен съд даде ход на делото срещу бившия зам.-министър на външните работи Феим Чаушев и Ивайло Геков. Съдебното заседание започна с прочитане на обвинителния акт срещу двамата.
 

 

 Държавното обвинение твърди, че те са били посредници за връщането на откраднат автомобил, като в замяна са искали за себе си 25 хил. евро, пише news.bg.

 

На съдебното заседание дойде и Фейзи Илханъ, който обаче не поиска да бъде конституиран като частен обвинител и граждански ищец. Той и още трима мъже ще бъдат разпитани днес в качеството им на свидетели.

 

В съдебната зала първи беше разпитан Ерден Дурмушев. Той е приближен на Фейзи Илханъ, чиито автомобил BMW Х6 е откраднат. Свидетелят разказа накратко историята около откраднатия автомобил, поискания откуп за него и начина на предаването на парите.

 

Много  често обаче той твърдеше, че не си спомня подробности и обстоятелства, важни за разкриването на истината. Това наложи прочитане на показанията му, дадени по време на досъдебното производство. От тях става ясно, че на 16 февруари 2011 г. с BMW Х6 влиза от Турция у нас през ГКПП Капитан Андреево. Автомобилът е управляван от Фейзи Илханъ, който е племенник на собственика на автомобила. Фейзи идва в България с цел да купи футболен отбор. С него пътувал и самият Ерден Дурмушев, който първи беше разпитан на днешното съдебно заседание.

 

От показанията му, дадени в полицията става ясно, че Илханъ е отседнал след пристигането си в България в хотел "Силвър Хаус". На следващият ден той пътувал и до Македония по работа, след което отново се върнал в София. Вечерта с Дурмушев сядат в заведение „Марсилия" в Студентския град, когато Фейзи забелязва двама или трима мъже, който се навъртат около паркирания отпред автомобил. Ерден разказа, че отишъл да провери какво се случва и забелязал, че в същия момент друго старо черно BMW потеглило с пълна газ.

 

Двамата мъже забелязали, че е направен опит да бъде разбита ключалката на автомобила. Фейзи бил изключително притеснен и решил да остави джипа си на сигурно място. Сетил се за хотела, в който пренощувал предната вечер, тъй като паркингът бил закрит, платен и охраняем. Охраната обаче му казала, че няма свободни места. Малко след полунощ все пак бизнесменът успял да остави колата в подземен платен гараж, но пренощувал в друг хотел в „Студентски град".

 

На 19 февруари по обед се върнал при автомобила си и установил, че е откраднат. Когато отишъл на рецепцията му обяснили, че луксозното возило е откраднато, а криминалисти от 4-о РПУ вече били направили оглед.

 

Свидетелят разказа още, че Фейзи се обадил на роднини първо в България, а след това и в Турция, разказал им за кражбата и поискал от тях съдействие. След няколко дни му дали телефона на Феим Чаушев, който по думите на свидетеля в Турция бил известен с това, че е съветник на президента. По телефона Чаушев казал, че може да съдейства само на държавно ниво, но му предложил да запознае двамата мъже със свой съсед и приятел, който „може да помогне на друго ниво".

 

Чаушев се срещнал с Фейзи в лоби бара на хотел "Кемпински-Зографски", като на срещата присъствали още Ерден Дурмушев и Али Калъч. Чаушев отново посочил, че не може да помогне, но можел да ги запознае с човек, който да съдейства за решаването на проблема.

 

Думушев разказа още, че Фейзи заминал за Турция и го оставил да се справи с проблема и да осъществи връзка с Чаушев. Няколко дни по-късно Феим Чаушев се свързал с мъжете и казал, че автомобилът е намерен, но хората искали "много пари", за да върнат колата. Двамата турци обаче не били сигурни, че автомобилът е същия и допуснали, че може да бъдат измамени. Те се обърнали към полицията и сигнализирали за това, че им искат пари, за да им бъде върнат автомобила. Така се стигнало до уговорка с полицията, че ще бъдат предадени белязани пари и ще бъдат приложени СРС-та.

 

Преди това обаче Чаушев запознал мъжете с Ивайло Геков и го представил като сериозен човек, който бил на държавна служба. Геков поел нещата в свои ръце и поискал да говори с Ерден насаме извън кафенето, като го посъветвал да си остави мобилните телефони вътре, защото се притеснявал да не го подслушват. Там Геков му обяснил схемата и посочил сумата, която иска от собственика на автомобила.

 

Фейзи Илханлъ, който бил в Турция по това време, превел 25 000 евро. Ерден ги взел, но оставил за себе си 2000 евро „за други разноски", след което се свързал с Чаушев и казал, че забавянето станало заради банката. Освен това уточнил, че ще носи само 23 000 евро. Геков обещал, че 3 часа след получаването на парите, ще върнат колата.

Предаването на парите Ерден направил в колата на подсъдимия Ивайло Геков. Така размяната била направена, но парите били белязани и малко по-късно Геков арестуван.

 

Свидетелят Думушев подчерта, че е дал по-подробни показания на фазата на досъдебното производство, тъй като от полицията го предупредили, че ако не каже каквото те го съветват, може да не му върнат парите скоро.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 5162 |07.11.2011 "Октопода" влезе в съда . 9| 5102 |07.11.2011 Фалстарт на делото за касирания вот в София . 7| 4775 |04.11.2011 СРС-тата срещу Н. Цонев не били манипулирани . 6| 4703 |01.11.2011 Тръгна делото за касиране на изборите в Кърджали

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads