Реклама / Ads
6| 4702 |01.11.2011 НОВИНИ

Тръгна делото за касиране на изборите в Кърджали

.
Административният съд в Кърджали даде ход на първото дело за касиране на кметски избор в рамките на Избори 2011 в България, образувано по жалба на ГЕРБ. В жалбата се иска повторно преброяване на бюлетините на база на допуснати нарушения и касиране на изборите.
 

 

 След като изслуша страните по делото - народният представител Цвета Караянчева, кметът Хасан Азис, представляващите ги адвокати и ръководството на ОИК, съдията Виктор Атанасов определи, че броенето на действителните и недействителни бюлетини от всичките 133 избирателни секции, касаещи вота на кандидатите за кмет от ДПС и ГЕРБ Хасан Азис и Илия Илиев, може да започне. То ще се извърши в присъствието на страните по делото и ще бъде прекратено, ако една от страните липсва.

 

В хода на делото стана ясно, че представителите на ОИК в Кърджали и кмета Хасан Азис намират жалбата на политическа партия ГЕРБ за напълно неоснователна. Не са налице нарушения, които да водят до опорочаване на вота, убедени са адвокатите на градоначалника.

 

Съдия Атанасов допусна исканите от страните свидетели по делото до разпит, което ще стане в едно от следващите заседания на съда.

 

Адвокатът на Цвета Караянчева Маргаритов посочи пред съда доводите, поради които иска повторно преброяване на бюлетините. Те са свързани с констатирани нарушения по време на изборния ден. Адвокатът твърди, че са гласували лица, които от години не са в България и нямат настоящ адрес, че имало лица с право да гласуват, но недопуснати до урните, предварително подадени бюлетини преди да се влезе в „тъмната стаичка", присъствие на лица в изборните секции, които по закон нямат право на това.

 

„Опитът ми показва, че няма как да се свие разликата между двамата кандидати, тя е над 11 000 гласове и преброяването едва ли ще я промени съществено", коментира пред медиите след заседанието съдия Атанасов. Той се надява, че след два-три дни броене самите ищци ще поискат прекратяване на делото след като се убедят в „безсмислието на това начинание". „Аз няма да прекратя делото, защото не искам да останат никакви съмнения, че съдът взема страна или пречи", каза още съдия Атанасов.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5622 |31.10.2011 Тръгва делото за касиране на изборите в Кърджали . 1| 6315 |31.10.2011 Свидетели спъват делото срещу Брендо . 3| 5632 |31.10.2011 Светът за изборите в България . 18| 5232 |28.10.2011 Осъден експерт спъна делото “Масларова

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads