Реклама / Ads
3| 2243 |27.06.2024 НОВИНИ

20% авансово плащане по ПВУ е изгубила България заради неразработване на планове

.
20% европейски средства от Плана за възстановяване и устойчивост е пропуснала да получи страната ни заради неразработването на главата REPowerEU.
 

Това съобщи служебният финансов министър Людмила Петкова по време на изслушването си в парламента.

 

Глава RERowerEU е част от Плана за възстановяване и устойчивост. Инвестициите трябва да са свързани с областта на енергетиката - намаляване на карбонизацията, повишаване на енергийната ефективност на сградите, устойчив биометан и водород, внедряване на енергия от възобновяеми енергийни източници, преодоляване на енергийна бедност, намаляване на търсенето на енергия и транспорт с нулеви емисии. 

България е трябвало да разработи тази глава не по-късно от 31 декември 2023 година, като тогава е можело да получи 20% от средствата авансово, обясни финансовият министър. 

На последното заседание на ECOFIN (Съветът по икономически и финансови въпроси) Европейската комисия е уведомила всички държави членки, че България няма разработен глава RERowerEU и е помолила в най-кратък срок да бъде разработена такава. 

 

"Тази глава е част по преговорите за предоговаряне на самия План за възстановяване и устойчивост. На 5 февруари 2024 година е изпратен на ЕК предварителен план на промените в ПВУ. В периода 18 - 20 март 2024 година е проведена техническа мисия на ЕК, в която са дискутирани предложения за промени в ПВУ, включително в RERowerEU. Подготовката за изменението продължава и в момента, тъй като е в тясна връзка, както с предоговарянето на реформата за декрабонизацията на енергийния сектор и отпадане за отделяне на собствеността на "Булгартрансгаз" и ЕСО от корпоративната структура на БЕХ, така и с подготовката за глава RERowerEU", заяви служебният министър, цитиран от "Фокус".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2268 |27.06.2024 През май българите са пътували най-често до Турция, Гърция и Румъния . 0| 2294 |27.06.2024 Две жертви и двама тежко ранени след престрелка в Брюксел . 4| 2299 |27.06.2024 Социологът Геновева Петрова: Ако не се състави редовно правителство, всички партии ще понесат отговорност . 22| 2252 |27.06.2024 Борисов: Липсата на стабилно управление отдалечава страната от еврозоната

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads