Реклама / Ads
15| 3157 |03.03.2023 НОВИНИ

За 24 часа украинците са отблъснали над 170 руски атаки

.
В Украйна продължават сраженията около източния град Бахмут. Украинските сили копаят нови окопи в опит да задържат руските нападатели. Властите в Киев отхвърлиха твърдението на Русия, че ”украински диверсанти” са нахлули в руската гранична Брянска област и са нападнали цивилни граждани.
 

През последните 24 часа украинските сили са отблъснали повече от 170 атаки по петте основни направления на фронтовата линия, съобщиха военните. Руските сили от месеци атакуват Бахмут, тъй като Москва смята града за ключов за установяване на контрол над индустриалния регион Донбас. Вчера президентът Владимир Путин заяви, че Русия е била засегната от терористична атака в южната ѝ Брянска област, граничеща с Украйна. Путин нарече нападателите "неонацисти и терористи" и се зарече да унищожи украинската диверсионна група, която е стреляла по цивилни.

 

"Класическа преднамерена провокация!" Така официален Киев нарече твърдението на Русия. Москва цели да сплаши руснаците и да оправдае агресията си срещу Украйна и растящата бедност в Русия, заяви Михайло Подоляк – съветник на украинския президент Володимир Зеленски. Отговорност за акцията междувременно пое т.нар. Руски доброволчески корпус, който твърди, че воюва на страната на Украйна. Миналата нощ руска ракета удари пететажна сграда в южния украински град Запорожие, убити са най-малко четирима души. В късното си видео обръщение президентът Володимир Зеленски осъди атаката и каза, че тя ще предизвика военен и правен отговор от страна на Украйна, а окупаторът неизбежно ще усети украинската сила. 

 

Междувременно беше съобщено, че украинските власти са заповядали евакуация на част от жителите на град Купянск и на други селища в района заради опасения, че руските сили може да предприемат офанзива за превземането им. Купянск е важен железопътен възел в североизточната Харковска област, контрола върху който украинските сили си върнаха през септември. Медведев предупреди НАТО. Междувременно бившият руски президент Дмитрий Медведев предупреди НАТО да не изпраща изтребители в Украйна и да не извършва дейности по поддръжката им в Полша.

 

Съединените щати не предоставят на Украйна разузнавателни данни за мишени във вътрешността на Русия, заяви говорителят на Пентагона генерал Пат Райдър. Той нарече руските обвинения за това "безсмислица". “Не сме във война с Русия, нито се стремим към война с Русия", каза бригаден генерал Райдър.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 4622 |01.03.2023 Битката за Бахмут продължава. Украинците допускат стратегчиеско отстъпление . 1| 2991 |25.02.2023 Холивудски звезди изпратиха послание на любов към украинците . 0| 3160 |24.02.2023 За два часа столичния квартал ”Дървеница” остана без ток . 10| 48017 |23.02.2023 Психолог разпердушини държавните служители: По два часа пият кафе и обсъждат риалитата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads