Реклама / Ads
0| 4070 |14.02.2017 НОВИНИ

24 общински болници пред фалит, натрупали задължения от 17 млн. лв.

.
Към момента задълженията на общинските болници възлизат на 17 млн. лв. за 24 болници. Това обяви председателят на Сдружение на общинските болници Неделчо Тотев по време на кръгла маса по проблемите на здравеопазването, организирана от Български лекарски съюз.
 

Д-р Тотев настоя за актуализация на пътеките от първо нива на компетентност, които били от нива на 2007 г., при минимална заплата от 180 лева. Той определи началото на тази година като "катастрофа". Д-р Тотев коментира, че въвеждането на тези стандарти ги е убило. По думите му личните досиета на лекарите, които работят там, са замирисали на нафталин. Неделчо Тотев заяви, че третата мярка са делегираните бюджети.

 

"Продължаваме да твърдим, че общинските болници са лечебното заведение, на което се крепи цялото здравеопазване в даден регион", настоя той. По думите на Тотев 40% от общинските болници са с по-ниски бюджети от трудовите възнаграждения. "Общинските болници, ако така продължат нещата, те реално са във фалити. Задължения се трупат и към персонала, и към кредиторите", коментира пред медиите д-р Тотев.

 

Той бе категоричен, че има болници, които дават частично заплати, но не би споделил конкретно данни за тях, тъй като това са отделни търговски дружества.

 На въпрос какви са очакванията към новия рамков договор, той отговори: "Трудно ми е да кажа, ние имаме конкретни предложения, едното от тях е да се пипнат пътеките, по които работят общинските болници. Ако те не бъдат пипнати, нещата остават извън всякакъв коментар, понеже населението намалява, ние няма откъде да вземем пациенти, които да въртим".

 

Пътеките са от 2007 г., когато минималната заплата е била 180 лева. Сега е 460 лв., а пътеките са на същата стойност. Значи трябва оборотът да увеличим. Как да пишем фиктивни пациенти, попита д-р Тотев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3653 |14.02.2017 Вадят 74 млн. лв. от резерва на НЗОК за болниците . 2| 3534 |14.02.2017 Министрите предават докладите си за оставеното им наследство . 4| 5315 |13.02.2017 ”Алфа рисърч”: Повечето избиратели предпочитат управление център-дясно . 13| 4481 |12.02.2017 Нова Република предупреждава: БСП се готви да откъсне България от Европа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads