Реклама / Ads
8| 2748 |26.07.2023 НОВИНИ

С 244 млн. долара Западът ще разминира Украйна

.
Мина
Съюзниците на Украйна ще отделят 244 милиона долара в допълнение към специално оборудване за нуждите на страната от хуманитарно разминиране. Това съобщи украинският първи вицепремиер и министър на икономиката Юлия Свириденко, цитирана от ”Ройтерс”.
 

"Нашата задача е не само да разминираме цялата територия, за да спасим живота на хората, но и да ускорим този процес", подчерта тя.

 

"Това е въпрос на икономическо възстановяване, защото колкото по-скоро върнем в обращение потенциално минираните земи, толкова по-бързо ще се развие бизнес върху тях".

 

Русия остави големи площи земя, превърнати в минни полета, след като спря първоначалната си инвазия в Украйна през първата половина на 2022 г. и премести силите си на изток.


За пълното й прочистване ще са необходими 2700 години

 

В началото на декември Държавният департамент на САЩ изчисли, че около 160 000 квадратни километра украинска земя трябва да бъдат проверени за опасност от поставени взривни устройства. Това е почти половината от територията на Германия.

Съгласно ООН хуманитарното разминиране е разчистване на "земя, така че цивилните да могат да се завърнат в домовете си и към ежедневието си, без да бъдат застрашени от възможен взрив".

 

Свириденко заяви, че до края на годината Украйна ще получи десет машини за разминиране от хърватската инженерна фирма DOK-ING, както и още десет от базираната в Швейцария Global Clearance Solutions.

 

Регистрирани повече от 750 инцидента с цивилни, при всеки осми е пострадало дете

Международните партньори ще осигурят и стотици металдетектори и пиротехнически машини, както и индивидуални комплекти и оборудване за разминиране.

 

Сред доставчиците са Япония, Канада, Корея, Швейцария, Литва, Фондация "Хауърд Г. Бъфет", Програмата за развитие на ООН и други.

 

Сключени са и споразумения с DOK-ING и датската фирма за машини HYDREMA относно установяване на производството в Украйна.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 2624 |26.07.2023 Консерватори от Лондон: Там, където Западът отстъпва, идва ”Вагнер” . 13| 2627 |22.07.2023 САЩ наливат още 400 млн. долара в Украйна . 15| 2614 |21.07.2023 Общият размер на щетите, причинени на инфраструктурата на Украйна от войната, достига 150 млрд. щатски долара . 6| 2652 |07.07.2023 НАТО очаква от България да вложи в отбрана 1,86 млрд. долара

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads