Реклама / Ads
23| 5429 |01.12.2020 НОВИНИ

Всичко по темата! 2814 са новите случаи на заразени с коронавирус. Ще се издават електронни направления за безплатни PCR тестове

.
2814 са новите случаи на заразени с коронавирус. Направените PCR тестове в цялата страна са 6825, което означава, че 41,2% от тях са положителни. 221 са починали, сред които 12-годишно момиче и жена на 29 г., отчита Единният информационен портал днес.
 

Най-много новозаразени са регистрирани в областите София, Пловдив, Бургас и Русе.

Излекуваните през последните 24 часа са 1971. В болница остават близо 6800 пацие
Направените PCR тестове в цялата страна са 6825, което означава, че 41,2% от тях са положителни, 457 от тях - в тежко състояние.

 

Междувременно от днес трябва да заработи системата, която позволява на личните лекари да издават електронни направления за безплатни PCR тестове на своите пациенти. По оптимизацията й работеха 30 фирми, но стартът й се забави.

Досега джипитата имаха право да издават само хартиени направления след снемане на анамнезата на пациента. От днес ще могат да го правят и електронно при наличие на поне два симптома за COVID-19.

 

Заради заразени лекари - болница в Перник затваря за две седмици

 

За две седмици затваря врати болница в Перник заради случаи на COVID-19. Трима лекари в Специализираната болница за продължително лечение и рехабилитация са с положителни PCR тестове.

 

На пациентите вчера са направени антигенни тестове, сред тях също има положителни проби, очакват се резултатите от PCR изследвания, информират от Българското национално радио.

 

Дейността на лечебното заведение ще бъде временно преустановена.

 

Изписват се пациенти, които не отговарят на показателите за хоспитализация, останалите се пренасочват към други здравни заведения.

 

Болницата не разполага с кислородна инсталация, няма рентген, нито лаборатория.

Най-големият проблем е липсата на кадри.

 

Двама медици загубиха битката с COVID-19. Единият е водещ пулмолог в Русе

 

Още двама български лекари загубиха битката с COVID-19. Един от починалите е д-р Николай Колев - водещ пулмолог и доайен на пневмофтизиатрията в Русе.

Медикът се е борил с вируса няколко седмици.

 

Починал е и лекар от Спешния център в Айтос. Починал е фелдшер Васил Стоянов. Той е бил приет в реанимацията на УМБАЛ Бургас в много тежко състояние.

 

33-годишна родилка почина от COVID-19 в Благоевград

 

33-годишна родилка почина от COVID-19 в Благоевград. Жената е постъпила в лечебното заведение н града с висока температура и други симптоми на инфекцията.

 

Решено било да роди секцио. Операцията е минала нормално и без усложнения, поясняват още от болницата, цитирани от bTV.

 

Ден по-късно състоянието на жената се влошило и тя починала в реанимацията.

 

Отиде си директор на училище в Омуртаг

 

Директорът на Второ начално училище "Васил Левски" в Омуртаг Татяна Петрова е починала от COVID - 19. Днес ще бъде погребението на 60-годишната жена, потвърди за БТА началникът на Регионалното управление на образованието /РУО/ Елка Станчева.


Петрова е ръководела учебното заведение в продължение на 27 години. Тя е петата жертва на коронавирусната инфекция сред учителите в област Търговище. Коронавируса не успяха да преборят преподаватели от Търговище, Попово и двама от Опака.

 

В Сливен също ще може да се  дарява кръвна плазма

 

Разширява се мрежата от центрове в страната за даряване на кръвна плазма. От днес това ще може да става и в Сливен. За декември месец има определен график и часови пояс за кръводаряване. Изискванията са да се предостави документ за положителен резултат от PCR тест за COVID-19, да са изминали 40 дни от него, а възрастта на дарителите да е от 18 до 65 години.

 

Трайните последствия от COVID-19 вече са научно доказани - белодробни аномалии са регистрирани три месеца след преболедуване на инфекцията.

 

В проучването, извършено от екип от университета в Оксфорд, са включени 10 пациенти, при които е използвана нова техника за наблюдение на белите дробове.

Според експерти възможността за откриване на дългосрочни последствия е от огромно значение за пациентите. А броят на заразените с COVID-19 в глобален мащаб вече е над 63 милиона души.

 

В Испания ще бъде отворена първата "пандемична болница".

 

В Белгия отварят магазините като част от облекчаването на карантинните мерки - броят на заразените бележи спад.

 

В Турция - вечерен час през седмицата и пълна карантина през почивните дни. По този начин властта се опитва да ограничи разпространението на заразата.

Поредният световен лидер с коронавирус е премиерът на Хърватия - Андрей Пленкович, уточнява БНТ.

 

А от СЗО приканиха хората да преосмислят плановете си за празниците.

 

"В празничния период всички искаме да бъдем с хората, които обичаме. Не си струва да излагаме на риск себе си и семейството, и приятелите си. Трябва добре да преценим чий живот е заложен на карта с решението ни да бъде заедно. Пандемията от COVID-19 ще промени начина, по който празнуваме, но това не означава, че не можем да празнуваме. Все още можем", каза Тедрос Гербрейесус, генерален директор на СЗО.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 24| 15041 |30.11.2020 Мангъров отново на нож с НОЩ: Живеят с мисълта, че те са измислили всичко . 6| 5727 |29.11.2020 1792 нови случая на COVID-19 у нас. Починалите са 69 /следете тук всичко по темата/ . 11| 5187 |28.11.2020 Николай Милчев: Черният петък доказа, че всичко е стока. Най-вече човешкото достойнство . 16| 5690 |28.11.2020 3327 са новите случаи на COVID-19 у нас /следете тук всичко по темата/

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads