Реклама / Ads
14| 5671 |16.12.2020 НОВИНИ

Всичко за коронавируса: Ръст на случаите - 2743 нови

.
Новите случаи на коронавирус у нас за изминалото денонощие са 2743 при направени 7737 теста, показват данните от Единния информационен портал. Това е с 648 случая повече от вчера. Това показват данните в Националната информационна система.
 

Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград - 106; Бургас - 247; Варна - 279; Велико Търново - 86, Видин - 32; Враца -70; Габрово - 78, Добрич - 53; Кърджали - 34; Кюстендил - 51; Ловеч - 47; Монтана - 36; Пазарджик - 69; Перник - 58; Плевен - 132; Пловдив - 264; Разград - 50; Русе - 129; Силистра - 43; Сливен - 115; Смолян - 22; София област - 93; София (град) - 325; Стара Загора - 136; Търговище - 21; Хасково - 34; Шумен - 67; Ямбол - 66.

 

2357 са излекуваните през последното денонощие, а общият им брой е 87 935.

 

В болници са настанени 6997, от които 582 се намират в интензивното отделение.

 

Починалите лица с доказана коронавирусна инфекция са общо 6005. 167 от случаите са от последните 24 часа.

 

Три отделения в ямболската болница затварят заради болни медици


Три отделения в общинската болница в град Ямбол затварят врати заради болни от COVID-19 медици. През последните месеци градът отчита сериозен ръст на заразените, а здравната система е поставена под безпрецедентен натиск и сериозен недостиг на легла. 


Три отделения в МБАЛ "Св. Пантелеймон" в Ямбол ще бъдат затворени до края на годината  - акушеро-гинекологичното, уши-нос-гърло и очното отделение, съобщи изпълнителният директор на лечебното заведение д-р Димитър Рунков, цитиран от БТА.


Акушеро-гинекологичното отделение в държавната болница е единственото в областта. При необходимост бременните и родилките ще се транспортират до лечебни заведения в съседни области.


Две отделения в болницата - инфекциозното и белодробното, работят само с пациенти с доказана коронавирусна инфекция.


В тях са разкрити 71 легла, седем от които са в реанимация. Други десет легла са разкрити в първо вътрешно отделение и ще бъдат обслужвани от персонала на отделението.

 

Болницата в Свищов пред колапс - лекари масово напускат и излизат в болничен

 

Поредно сътресение в здравната система. Лекари и медицински сестри в болницата в Свищов масово излизат в болничен или отпуск. Има случаи и на напуснали медици. Това изправя лечебното заведение пред огромно предизвикателство. 


"Аз съм сама в цялата болница. Казаха ми, че хирург няма, няма и да има до края на месеца. Той е болничен. Търся невролог за пациент в кома. Няма невролог. Тук не се приема, разберете. Ние сме останали без болнична помощ и без Спешна помощ. Ръководството тотално е абдикирало. Всичко е оставено в ръцете на кмета. Той се разпорежда с всичко. Той приема, той изписва пациенти, той настанява", казва д-р Страхилова пред bTV. 


От болницата признават, че усилията са насочени към COVID болните, но останалите отделения са покрити с персонал, с изключение на хирургията.

 

По 360 лева дават на медсестрите при джипитата

 

360 лева получават медицинските сестри при личните лекари. Това съобщиха от Здравната каса. 


Парите ще се дадат със задна дата за месеците ноември и декември 2020 г. на всеки професионалист по здравни грижи, който е работил в първичната извънболнична медицинска помощ, уточняват от Касата.


Медсестрите при джипитата ще получат средствата, след среща между премиера Бойко Борисов, министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов и председателя на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров.

 

След антигенния тест: Болни на пазар, по улиците, в транспорта

 

"Голяма част са си купили тестове и си правят изследванията вкъщи. Не уведомяват изобщо лекар. Огромната част от хората с положителни тестове, антигенни, се разхождат по улиците, пазаруват, в градския транспорт, пътуват. PCR-ите намаляват като процент, защото всеки PCR означава карантина. Докато антигенният тест дава същата информация, но не значи карантина", каза още д-р Чобанова.

 

Ако сега и антигенният тест въз основа на клинична картина стане основание за карантина, на хората, които си правят тези тестове в домашни условия, никой нищо не може да им каже, посочи д-р Виктория Чобанова. Според нея много малък процент от хората ще известят здравните власти за положителен такъв тест.

 

Поне тестовете, които се правят в лабораториите, ще бъдат легитимни и ще имат последствия, допълни тя.

 

"Това е много хубава и разумна мярка и аз я приветствам, само че е много закъсняла. Това трябваше да стане август, още преди да започнат хората масово да боледуват, за да можем да изолираме всички, които са носители. Сега вирусът е навсякъде", смята д-р Чобанова.

 

Общопрактикуващият лекар предупреди за сериозни проблеми при бъдещите електронни рецепти, които ще се издават по време на извънредна епидемична обстановка и извънредно положение.


Информацията ще се пази в облак, а джипитата няма да имат възможност визуално да разполагат с рецептата, за да я коригират и допълват, поясни Чобанова. "И вероятността пациентите да се разкарват напред-назад, защото аптеката няма да може да изпълни съответната рецепта, изобщо не е малка. В проекта, който видях, обикновената бяла рецепта става 100% електронна", допълни тя.

 

"С рецептите ще имаме много сериозни проблеми, а в същото време санкциите за неправилно издадени рецепти продължават да действат – 50 до 100 лева на грешка", подчерта Виктория Чобанова. Електронните рецепти ще увеличат и възможността за грешка в аптеките, категорична е тя.

 

"Не можем да направим компютърна игра като запазим хартиеното зарче. Трябва да направим и зарчето електронно. Същото правим и тук - някаква смесица между правилата за хартиените рецепти и електронния начин на подаване", коментира д-р Чобанова.

От момента, в който електронната рецепта стане задължителна, личните лекари няма да могат да издават рецепта на хартиен носител, допълни още тя. Единствената възможност да получим нещо на хартия ще бъде при липса на връзка с националната система, допълни тя.

 

Д-р Чобанова не е решила дали ще се ваксинира, защото няма достатъчно информация, а има доста въпроси - например дали може ваксината да се поставя, ако си контактен или си в инкубационен период, ако си активно работещ лекар с онкологично или друго заболяване. Затова и не препоръчва ваксината на свои пациенти, защото по думите ѝ, те ѝ имат доверие и не може да препоръчва нещо, за което не знае какво е.

 

Вариантите за нормален живот: Периодично затваряне или ваксини


Лекари и експерти са категорични, че вместо отпускане, държавните власти трябва да удължат мерките до 7 януари. Те смятат, че по този начин ще избегнем да не преживеем нов бум на новозаразени, сравним дори с кризата в Италия от пролетта. Как ще подобрят комуникацията помежду си отделните звена в здравната система и ще запълнят липсващата информация за ваксините? Защо и как се стигна до опасността Белодробната болница във Велико Търново да затвори врати?

Преди 5 години белодробните заболявания престанаха да се оценяват подобаващо относно финансиране от НЗОК и бяха оставени на изживяване. Колегите получаваха едни от най-ниските заплати. Проблемът не може да се оправи за месец-два. Това каза в ефира на Bulgaria ON AIR председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров.

Според него процесите трябва да се наблюдават и да се стимулира интересът към тази специалност.

"След година, две или три може да има друг тип натоварване на здравната система и да нямаме пак даден тип специалисти", категоричен бе той и допълни: "Педиатрите са са застрашени. Това е много трудна специалност. Някои от колегите станаха лични лекари. Там също дълги години също беше ниско заплащането."

Относно пандемията той е на мнение, че наблюдаваме същата картина и в други държави с по-тежки мерки. Роля играе и сезонът, в който се намираме.

"Трябва да има баланс за мерките и това да запазим донякъде икономиката и живота на хората. Ограничили сме удоволствията, виждаме трагедията ежедневно. Наистина ежедневието ни показва, че не трябва да плашим хората, но е тежко за лекар да изпише даден пациент, защото идва по-тежък случай", каза още председателят на Български лекарски съюз.

Д-р Маджаров подчерта, че има много хора с положителни антигенни тестове, но никой не ги контролира.

"Наближава момент, в който да изберем дали да сме периодично затваряни или да сме ваксинирани, за да продължим да живеем нормално. Задължението на държава е да осигури логистика, места за ваксиниране, а информационната кампания ще я правят лекари и медии. Благодарение на ваксините сме се отървали от много тежки болести. Всеки, който се съмнява, трябва да бъде убеден с аргументи", обясни събеседникът.

Д-р Маджаров смята, че идеята за чисти COVID болници се е провалила. Той посочи, че има такива с капацитет и такива, които са само сгради.

 

Деца с картички за лекарите, лекуващи пациенти с коронавирус

 

Деца подариха картички и подаръци на медиците на първа линия в борбата с Ковид в "Александровска" болница в София, съобщава Bulgaria ON AIR.


Бащата на Сашо е лекар в COVID отделението на "Александровска" болница и двамата почти не се виждат в последните месеци.

 

"Моят баща работи от март месец в Ковид отделението и аз го виждам много рядко. Много рядко го виждам около 1 ден на седмица, някой път по 2", обясни Сашо.

 

Идеята на децата от 3-ти Б клас от 20-о училище "Тодор Минков" да подкрепят медиците възниква случайно, когато Сашо споделя в час на класа, че баща му му липсва. СНХ баща д-р Цанко Мондешки, пулмолог 0.07

 

"Бях изненадан и много поласкан, не знаех, че толкова му липсвам и че организирали децата такъв мил жест към колегите Първо да им благодаря, да са спокойни, грижим се за пациентите, да се пазят", каза бащата на Сашо д-р Цанко Мондешки.

 

Децата поднесоха кошница с подаръци в знак на своята благодарност, а част от картичките са от Сдружението на майки на деца с увреждания, за да подпомогнат и тях.

А медиците бяха трогнати от искрения жест на децата. СНх старша сестра Спешно отделение Елена Георгиева 0.03

 

"Пожелавам им с дрънкането на ключовете, с тези звънчета да се върне татко за Коледа през вратата, а дядо Коледа през комина", каза старшата сестра на Спешното отделение Елена Георгиева.

 

И като Коледно чудо във време на пандемия, когато се нуждаем от чудеса, този жест от страна на децата напълни с надежда сърцата на медиците.

 

Линейки копърки превозват пациенти в едни и същи чаршафи, взимат до 750 лв. за курс

 

Пандемията от коронавирус извади на преден план не само проблемите в болничната и доболнична помощ у нас, но даде възможност и на измамници да печелят на гърба на пациентите. Оказва се, че в България т.нар. копърки има не само сред такситата, а и при линейките.

 

Опасностите, които ви грозят при тях, обаче са по-страшни, отколкото при такситата, работещи нерегламентирано.

 

На фона на критичния недостиг на екипи на Центровете за спешна медицинска помощ и чакането с часове, много хора се обърнаха към частни линейки, обещаващи спешна помощ. Без да подозират, че са попаднали в ръцете на измамници, които работят изцяло в сивия сектор.

 

Един от най-фрапиращите случаи е с възрастна жена, която е платила 750 лева за превоз с подобен специализиран автомобил - и то без лекар, като стандартната цена за подобна услуга е 50 лева. Пациентката обаче не може да докаже измамата, защото няма касов бон и не е записала регистрационния номер на линейката.

 

Още по-шокиращ е случаят, когато шофьор на частна линейка буквално "изсипва" тялото на починал в нея пациент на тротоара пред спешното отделение на една от големите столични болници. След това бяга. Собственикът така и не е открит.

 

Най-често линейките копърки стоят пред болниците, а шофьорите им лъжат пациентите, че са лекари. На самите специализирани автомобили може да се видят и надписи "Бърза помощ", което също е измама.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 26| 3922 |15.12.2020 Вирусолог от БАН: Не знаем всичко, но знаем достатъчно за COVID ваксината . 8| 4424 |15.12.2020 Близо 40% са отново заразените с коронавирус /всичко по темата/ . 36| 3373 |14.12.2020 Математик: Успешните държави при епидемичен взрив локално затварят всичко . 11| 4426 |14.12.2020 Почти 2000 излекувани от COVID-19 за денонощие /всичко по темата/

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads