Реклама / Ads
8| 4393 |15.12.2020 НОВИНИ

Близо 40% са отново заразените с коронавирус /всичко по темата/

.
2095 са новите случаи на коронавирус у нас. 5298 са направените тестове за последното денонощие. Това означава, че 39,5% от изследваните са положителни за COVID-19.
 

Броят на хоспитализираните е 7045, а на пациентите в интензивни отделения - 580.

Излекувани са 1858, починали са 150 души за последните 24 часа. София отново е начело по брой заразени с 312, следвана с много близка бройка от Пловдив с 273 и Варна – 156 нови случаи на коронавирус.

 

10-дневна карантина за пристигащите в Австрия българи

 

Австрия въвежда 10-дневна карантина за пристигащите от България, съобщиха от Министерството на външните работи.

 

Задължението влиза в сила от 19-и декември, събота, и не е ясно докога ще важи.

При влизане в Австрия пристигащите от България ще трябва да попълнят декларация и приложения, в които описват къде ще останат по време на карантината. Приложенията са публикувани на сайта на външното министерство на България.

 

Най-рано на петия ден след началото на карантината гражданите биха могли да се освободят от нея, като предоставят негативен резултат от молекулярно-биологичен PCR тест или антигенен тест.

 

Карантината може да бъде отменена за отпътуване от Австрия.

Изключения от карантината се правят за граждани, които пътуват за Австрия по медицински или служебни причини.

 

Но в такива случаи при пристигането се изисква негативен резултат от PCR или антигенен тест, не по-стар от 72 часа.

 

София вече има ваксинационен център


Откриха първия център за ваксинация срещу COVID-19 в столицата. Той се намира пред сградата на РЗИ-София. Центърът ще работи от 6:30 ч. до 20:30 ч.


При готовност ще бъдат разкрити още два такива кабинета при хранителните магазини, а освен това ще бъдат открити кабинети в 7 столични болници. Мисли се за имунизация и на територията на поликлиниките.


В началото на следващата година в него ще се имунизират срещу коронавирус лични лекари, стоматолози, фармацевти и други здравни специалисти, които не работят в болници. В предварителните списъци са включени малко над 30% от лекарите у нас. Информация за желаещите продължава да се подава. 


Преболедувалите пациенти могат да се ваксинират и това по никакъв начин не е опасно за тяхното здраве. Директорите на РЗИ-тата трябва да направят така, че във всяко едно лечебно заведение лекарите да поставят ваксините. Освен това ще бъдат осигурени допълнителен брой мобилни екипи, които да осигурят нуждите на всички области в страната. Те ще отговарят на стандартите за извършване на имунизация, съобщи здравният министър проф. Костадин Ангелов.


 Ваксинационните планове ще бъдат готови до края на седмицата.


Здравният министър проф. д-р Костадин Ангелов посочи, че личните лекари настояват данните за COVID ваксината на всеки пациент да се вписват в системата на НЗОК както е при другите имунизации. „Информационно обслужване“ ще направи необходимото след това информацията да влиза и в националната система за проследяване на коронавируса.

 

Допълнителни легла за пациенти с COVID-19 разкриват във Варна


Още легла за пациенти с COVID-19 разкриват във варненските болници. Това се налага заради големия натиск върху системата в морската столица, посочи областният управител на града пред Нова телевизия. 


През следващите дни предстои да се увеличи капацитета на болниците, в които има разкрити COVID-отделения от 20 на 30%.


Към днешна дата свободните легла са между 10 и 12, което по думите на областния управител е твърде малко за голям град като Варна.

 

БЛС поиска удължаване на противоепидемичните мерки

 

За удължаване на органиченията срещу разпространението на COVID-19 у нас се обявиха от Българския лекарски съюз.

 

Лекарите призоваха ограниченията да останат, за да се задържи темпа на запълване на болниците и интензивните структури

 

Повече четете тук.

 

Здравният министър: Антигенните тестове ще са равни на PCR, но ще са безплатни

 

Здравният министър проф. Костадин Ангелов обеща след като антигенните тестове бъдат приравнени към PCR изследванията, те да бъдат безплатни за пациентите. Заповедта ще бъде издадена до края на седмицата.

 

Повече вижте тук.

 

Без новогодишен концерт в София през 2020 г. 


Няма да има новогодишен концерт на пл. “Батенберг” в столицата тази година. Решението идва на фона на пандемията от COVID-19. Вместо това в ефира на Българската национална телевизия ще бъде излъчена комедийна програма. 


За пръв път от 21 години БНТ ще прекъсне новогодишната си традиция. 


Масовите прояви по всяка вероятност ще останат забранени и в новогодишната нощ. В момента не е ясно какво ще се случи с противоепидемичните мерки след датата 21 декември, но е много възможно ограниченията да останат в сила, след като за това се обявиха редица експерти, съсловни организации, а и здравното министерство. Решението обаче тепърва предстои. 


Програмата по БНТ ще започне  в 22:15. Водещи ще са Александра Сърчаджиева и Руслан Мъйнов. Компания на сцената ще им правят някои от лицата на БНТ – Боряна Граматикова, Орлин Горанов, Ева Кикерезова, Георги Любенов и Евгени Минчев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3087 |14.12.2020 Бунтът в Полша: Отново протест срещу забраната на абортите . 5| 3473 |11.12.2020 Близо 7000 македонци са получили българско гражданство за тази година . 9| 3833 |10.12.2020 Ден 155: Гражданите непреклонни. “Оставка” отново кънти на площада . 17| 4072 |07.12.2020 Ден 152: Въпреки дъжда - отново протест под прозорците на властта

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads