Реклама / Ads
4| 16220 |15.02.2022 НОВИНИ

3.5 милиона за 2 месеца раздал ректорът на ТУ. Наградил и себе си

.
Източник: БГНЕС
3.5 милиона лева под формата на бонуси са били раздадени за малко над 2 месеца в Техническия университет. Казано иначе - по 50 хил. лева дневно. Допълнителните държавни средства, предвидени за компенсиращи мерки за COVID-19 също са отишли за добавки към месечните заплати. Нещо повече - ректорът на ТУ сам е разписвал заповедите, с които си е раздавал крупни бонуси, показва одит на Министерството на образованието. Министър Николай Денков е сезирал КПКОНПИ.
 

Някои от служителите на Техническия университет са получили бонус повече от веднъж месечн, става ясно от одита на МОН, с който разполагат от OFFNews. Самата проверка на просветното министерство е започнала след сигнал на бившия зам.-ректор на висшето училище проф. Веско Панов.

 

Миналия месец проф. Панов заяви пред “Честно казано с Люба Кулезич”, че новото ръководство на университета е избрано нецелесъобразно през 2019 г. ФрогНюз припомня, че а първия етап при 380 присъстващи делегати общият брой на гласовете "за" петимата кандидати е 809. Резултатът оспорва единствено проф. Панов. Оспорваната разпоредба дава възможност да се гласува за повече от един кандидат. На първа инстанция жалбата му е отхвърлена, но на втора върховните съдии я уважават. 


Така на 16 декември ВАС отменя решението на Общото събрание на ТУ, с което е избран настоящия ректор на висшето училище. Оттук нататък следва министърът да назначи служебен ректор, който да промени правилата за избор и такъв да се проведе отново. Това обаче не се случва, а според Панов МОН е станало страна по казуса.

"Вероятно хората, на които се е предоверил акад. Денков са го убедили, че могат със академични средства да овладеят положението и бързо да се проведат избори. Но решението на съда казва, че никога не е избиран сегашния ректор. Това е едно правно нищо. 2 години е заемал тази длъжност и това си има последици”, посочи тогава проф. Панов. 

 

Сега се оказва, че този неправомерно избран ректор е раздал близо 4 милиона за по-малко от 3 месеца. Някои от средствата - и на себе си. Освен това става ясно и нещо друго - няма лимит за допълнителните възнаграждения за 2021 г. 

 

Министър Денков разпорежда одита на 7 януари. Той обхваща периода 01.11.2021 г.-10.01.2022 г. Докладът с констатациите е от 21 януари. Видно от тях, за този период са издадени 68 заповеди за изплащане на допълнителни трудови възнаграждения. 47 - за заемащи ръководни функции, 39 - за персонал, който не е научно-преподавателски с ръководни функции.

 

През ноември и декември ректорът на ТУ-София е подписал заповеди за изплащането на допълнителни трудови възнаграждения за съществен принос при изпълнение на служебните задължения. В списъците с наградените фигурира и неговото собствено име. 

От заповедта не става ясно как е оценен приносът и какви са критериите, по които определен размера на възнаграждението.

 

Ректорът обяснява пред одиторите, че критериите за определяне на приноса на преподавателите са разписани в Правила за ежегодно оценяване приноса на преподавателския персонал на ТУ-София, базирани на образователната, научната и административна дейност, приет от Академичния съвет в края на март 2021 г., както и че ТУ-София има електронна система, чрез която се генерира автоматично класирането на преподавателите на базата на попълнените от тях и проверени от длъжностни лица данни.

 

Относно метода за определяне на процентите за различните длъжности той пояснява:


"Методът за определяне на процентите е експертна оценка на ресорните ръководители, утвърдена от ректора на ТУ-София. Критериите при определянето на личния принос на всеки работещ са комплексни и включват: квалификация и качество на изпълнение на служебните задължения, допълнителен принос за повишаване на авторитета на ТУ-София, ефективност и постигане на управленски резултати за ръководните длъжности, брой обучавани и администрирани студенти в основните звена, както и наличие/липса на нарушения и наказания. Критериите са обсъдени и приети на ректорски съвет".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3290 |13.02.2022 Министър Иванов: Отпускаме 150 милиона лева повече в подкрепа на производителите . 9| 3982 |05.02.2022 Нанков с риторика на Борисов: 8 месеца говориха за най-голямото престъпление, а те плащат по същия начин и мишкуват . 42| 12621 |05.02.2022 Борисов: Осем месеца лъжат за ”Хемус”. Христо Иванов го интересуват постове . 13| 38120 |03.02.2022 Бимбалов: Борисов може да ме осъди за 45 милиона. Какво да направя?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads