Реклама / Ads
30| 10937 |23.12.2012 НОВИНИ

3-те прокурорки по "Килърите": Компроматната война продължава

.
Дългият период от време, в който се гледа процесът, беше една от основните сложности на това дело. Дори и обвиняемите накрая бяха научили наказателния кодекс, което им даваше възможност да контраатакуват.
 

Това разказаха трите прокурорки по мегаделото „Килърите” Ася Петрова, Маргарита Георгиева и Стефка Якимова в „Насреща” с Люба Кулезич. Преди три дена те надвиха "Килърите" в тежка схватка като пратиха обвиняемите - Петър Стоянов-Сумиста, Васил Костов-Кеца и Георги Вълев зад решетките до живот.

Държанието на обвиняемите беше арогантно и постоянно демонстрираха едно чувство на безнаказаност, каза прокурор Ася Петрова.

Престъпленията са извършени в дълъг период от време и никой не съумя да предприеме някаква наказателна отговорност. Когато няма реакция ти започваш да се чувстваш безнаказан. И финансовата обезпеченост на повечето подсъдими им даваше сила. Например Васил Костов заяви, че разполага с материален ресурс, Петър Стоянов, Георги Вълев, Янко Попов са имали сериозен и успешен бизнес.

Имаше много капани. Те бяха залагани включително и на съдебния състав, каза Ася Петрова. Бяха свързани с ужасно много процесуални искания, които целяха да вкарат съдебния състав в поредния капан. Единият от капаните беше бавенето на хода на делото. В началото на процеса, повдигайки дебат дали да останат подсъдимите с белезници или не в залата, след като съда не уважи това искане, адвокатите демонстративно напуснаха съдебната зала, което стана причина в процеса да се включат резервни защитници и с резервна защита беше даден ход на делото.

Компроматната война продължава. И трите прокурорки постоянно научават нови неща за себе си, най-често ги разбират от медиите. Колега от полицията казва на прокурор Маргарита Георгиева: „Започваме това дело, след него няма да се познаете.” Маргарита Георгиева дори научава, че е била кандидат за член на ВСС.

Процесът продължава на три инстанции, не приключва с досъдебното производство. Ние и в залата събирахме доказателства, каза Маргарита Георгиева, както и проверявахме вече събраните. На нас са ни необходими полицейски служители на равно с нас и в хода на процеса, за да представят нови доказателства. Това е взаимодействие между институциите. Делото не свършва за МВР с внасянето на обвинителния акт. Така прокурорките обориха твърденията, че политическият натиск върху съда се изразява с присъствието на зам. шефа на ГДБОП Валентин Цоновски. Освен това той не присъствал в залата, а в информационния център.

От 150 свидетели никой не се е отказал от показанията си. Имаме данни за натик върху ключови свидетели, каза Ася Петрова. "Разполагам с конкретни данни, че на ключови свидетели по делото "Килърите" са предлагани подкупи от по 50 хил. лв.", разкри тя.

Килърите са били поставени в изключително благоприятно положение от шефа на шуменския предварителен арест, казаха те. Установено е, че той е предоставял медикаменти, които повишават кръвното, давал им е право да говорят по телефона без да имат право на това.

По думите на трите дами в тоги, мотивацията им да са твърди докрай в хода на делото, е била изцяло професионална, защото процесът "Килърите" е бил предизвикателство за тях. Споделиха, че това, което ги е впечатлило силно, докато са чели показанията, е девалвацията на човешкия живот, фактът, че хора са били убивани за 500 лв. и печалбата от поръчковите убийства е идвала от оборота на  престъпната група.



 
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 6685 |20.12.2012 Прокурорът по "Килърите": Имаше опити за въздействие . 9| 5623 |02.11.2012 Прокуратурата за "Килърите": Това е изпитание като никое друго досега . 17| 8752 |01.11.2012 Сумиста нарече 3 прокурорки гювендии . 15| 7585 |13.06.2012 Свидетел по "Килърите": Ако не ги осъдят, ще ни избият

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads