Реклама / Ads

7| 4009 |09.11.2020 НОВИНИ

33 НПО-та: Изнесените факти за една дарителска платформа справедливо предизвикаха скандал и напрежение

.
Представителите на ”ХерпКарма”
Изнесените в медиите факти за управлението на една дарителска платформа справедливо предизвикаха скандал и напрежение, защото при дарителството най важно и най-крехко е доверието. Работата в тази сфера изисква морал, професионализъм, отдаденост и енергия, а дарителската култура се изгражда и възпитава с години”, пишат те и допълват, че причините за подобни скандали трябва да се коментират открито и честно.

Това се казва в Отворено писмо на 33 неправителствени организации. Те  публикуваха позиция  във връзка със скандала за начина на разходване на средствата от дарения за лечение на тежко болни към платформата HelpKarma от фондацията зад нея.

 

Възмутени, те допълват: "Безспорен факт е, че здравната система у нас не работи ефективно и не гарантира адекватна и навременна помощ на всички нуждаещи се. През последните години бяха разрушени добре работещи механизми, какъвто беше фондът за лечение на деца. Още през 2016 година, когато започнаха скандалите около фонда, довели до закриването му и прехвърлянето на дейността му в НЗОК, предупреждавахме публично, че това неминуемо ще доведе до лавина от дарителски кампании за лечение, за които няма ясен регламент, а съдбите на стотици деца ще зависят от дарители.

 

Реално работеща система за лечение на хора в чужбина никога не бе изградена. В момента НЗОК поема лечение в чужбина, но за първите 9 месеца на тази година за лечение на деца в чужбина например са отпуснати 547 013 лв., докато от дарители в кампании са събрани милиони. Социалната подкрепа за хората с увреждания също е минимална, особено за децата с увреждания, които често не получават най-доброто в областта на терапията и грижата, поради недофинансираната система и липсата на средства у техните семейства. Институциите очевидно не се справят и България продължава да бъде единствената страна в ЕС, в която гражданите непрекъснато събират средства, за да спасяват животи".

 

"Страничният ефект" от разкритията за HelpKarma е създалото се недоверие към почтени организации, които работят благодарение на дарители, каквито са сдружения, фондации, читалища, училищни настоятелства, клубове. По този повод 33-те НПО подчертават, че те "допринасят за решаване на значими социални проблеми, променят човешки съдби и помагат там, където държавата не достига, работят основно благодарение на дарители". И апелират: "не бива да допускаме почтени организации и инициативи несправедливо да понесат последствията от разрушеното доверие към една платформа".

 
В отвореното си писмо неправителствените организации призовават "компетентните органи бързо да извършат проверка и да информират обществото за резултатите от нея. Ако има злоупотребили с доверие или финанси, те да бъдат бързо и ефективно наказани. За да се върнем колкото може по скоро към почтената и устойчива дарителска среда, която и дарителите, и надарените заслужават".

 

Те се обръщат и към обществото с думите: "Жизнено важно е обаче и още нещо – ние, като общество, да се обединим и да изискаме от държавата създаването на адекватни и работещи финансови механизми, които да осигуряват навременно и качествено лечение за болните. А не отговорността за здравето и живота на хиляди хора да бъде прехвърляна изцяло върху дарителите".

 
"През годините не една и две кризисни ситуации доказаха, че вие, дарителите винаги сте там, където има нужда от подкрепа и надежда. Благодарим ви!", завършват писмото си 33-те организации:

 

1. Български дарителски форум
2. Фондация „Работилница за граждански инициативи”
3. Фондация „Бикоуз в помощ на благотворителността”
4. Фондация „Обществен дарителски фонд за Варна“
5. Фондация „Карин дом“
6. Американска фондация за България
7. Сдружение „Благотворителен фонд проф. д-р Желязко Христов, д.м.” 8. Национална мрежа за децата
9. Фондация „Обществен дарителски фонд – Стара Загора“
10. Българска фондация „Биоразнообразие“
11. Фондация „За нашите деца“
12. Асоциация на парковете в България
13. Български център за нестопанско право
14. Фондация за децата в риск по света
15. Търговско-промишлена палата Стара Загора
16. Граждански клуб „ЛИПА“ (Либерална икономика, прогрес и активност), Стара Загора
17. Международна фондация „Св. св. Кирил и Методий“
18. Фондация „Еврика“
19. Фондация „Дечица“
20. Български фонд за жените
21. Инициативата #ЗаДоброто
22. Българско сдружение „Лимфом“
23. Фондация „Мисия Криле”
24. Фондация „Заслушай се”
25. Фондация “ПАЦЕП”
26. Сдружение “Общност Мостове”
27. Движение на българските майки
28. Фондация „Каузи“
29. Фондация „Генерация“
30. Фондация “Право на детство”
31. Българска организация на хижите с обсервация - БОХО 32. Сдружение "Операция: Плюшено Мече"
33. Фондация “Искам бебе”

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 4| 5559 |19.10.2020 Проф. Петър Стоянович: Не става дума за претенция, а за доказуеми факти . 11| 11205 |24.09.2020 Васил Божков: Фактите и доказателствата са налице. Гешев, къде си? . 15| 4990 |24.09.2020 Борисов опитва да помпа мускули за факти, известни отпреди месеци . 4| 4666 |01.09.2020 АКФ с детайлен правен анализ на всички факти около ”Осемте джуджета”. Изпрати ги до Гешев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ