Реклама / Ads
1| 3015 |11.05.2024 НОВИНИ

Ани Стоянова: Хора, които не разбират от детско здравеопазване, се занимават с реформи и допускат грешки

.
Източник: БГНЕС
„Краят на живота на Даная сложи началото на това да променяме. Вече виждаме резултатите. За няколко дни накарахме НЗОК да промени наредбите за скъпоструващи лекарства. Успяхме да накараме хората да говорят. Успяхме да покажем нуждата от национална детска болница“, каза в „Тази събота“ Ани Стоянова, майката на Даная.
 

„Аз прекрасно зная, че няма кой да върне детето ми. Искам други деца да не са на мястото на Даная и други родители да не са на мое място. Без обществен натиск няма да стане. Това не е моята битка, това е нашата битка“, посочи тя.

 

„Ако трябва да направя равносметка в личен план за тази една година, бих казала, че фразата „времето лекува“ не е вярна. Напротив. Изостряш сетивата си. Липсата всеки ден става по-голяма. Все едно си пратила детето си на екскурзия и колкото повече време минава, толкова по-мъчно става“, допълни Стоянова.

 

„Чакането на национална детска болница ни костваше много. Не можем да платим цената на погубените детски животи. Говорим за спасяеми животи. Далеч съм от мисълта, че не знам в какъв свят живея, че хора умират. Това е неизбежно, но когато става въпрос за спасяеми животи – закъсняхме“, подчерта тя.

Фондация „Даная“ внесе в Министерския съвет, Народното събрание и министерство на здравеопазването 11 705 подписа за реформи в детското здравеопазване с конкретни предложения, с които промените да се случат. В инициативата се включиха граждани от 44 града и десетки села.„На 9 май, когато се навърши една година от смъртта на Даная, внесохме предложенията. Най-важните две точки от гражданската инициатива са стандартите. Това са правила за добри медицински практики и стандарти. Те са онова нещо, което е изписано с кръв, подобно на Закона за движение по пътищата. Това са различни ситуации, установени през годините. Това са протоколи, по които всеки един специалист трябва да работи“, добави Стоянова.

 

„В случая на Даная, на 27 април, когато тя отиде след удара в главата, ако такъв протокол имаше, специализантът, който я прегледа, просто щеше да го отвори и да види, че при дете с удар в главата и придружаващо хематологично заболяване, той трябва най-малко да я хоспитализира и да направи скенер. Ние сме единствените, които нямаме такива протоколи. Българският лекарски съюз в нарушение на закона отказва да ги направи, защото лекарите стават уязвими. Ако нещо не е направено по протокола, ти носиш отговорност. Ако протокол няма, тогава всичко е по лично усмотрение“, посочи майката на Даная.„Личен иск още не е входиран. Предстои. Прокуратурата работи по случая. Не е прекратено производството за смъртта на Даная. Скоро трябва да давам показания. Отпор не срещам, просто не им вярвам. Много е тромава системата. Мина много време. Не успяха да установят нарушения, които са описани в едни одитни доклади на Министерството на здравеопазването. Тези нарушения са отчетени в официални документи“, каза Ани Стоянова.

 

„Единствената оставка, за която настоявам, е на директора на „Пирогов“ Валентин Димитров. Проф. Христо Хинков вече не е министър на здравеопазването. Служебният министър Галя Кондева отмени заповедта за уволнение на директора на „Пирогов“, издадена от Хинков, без да се е запознала с обстоятелствата. Тя го направи на втория си ден. Галя Кондева няма физическата възможност да се запознае с всички нарушения в процеса на лечение на Даная. Да вземе такова решение е несериозно“, подчерта тя.

 

Частната детска болница

 

„Смешно е. Особено сега, когато Димитър Главчев подаде сигнал до ДАНС и прокуратурата. Колко ДАНС и прокуратурата разбират от детска болница. Не знам дали Главчев е подведен. Хора, които не разбират от детско здравеопазване, се занимават с реформите и допускат грешки“, коментира майката на Дания.

„Няма лошо в създаването на частна детска болница. Този случай е различен. Създаването ѝ ще обезкърви системата, защото имаме огромен кадрови дефицит. Липсват 17 хиляди сестри. Не знам колко педиатри. Създаването на частна болница ще привлече всички тези кадри, а в Конституцията пише, че децата имат право на безплатно здравно лечение и грижа. Създавайки тази болница, конституционните права на нашите деца са нарушени“, каза още тя.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5598 |11.05.2024 "Днес вече нещата се нормализират". Гвоздейков се извини на всички, които използват БДЖ . 25| 10785 |11.05.2024 Първан Симеонов: В предверието на криза на демокрацията. Затъваме, хора! България си отива пред очите ни! . 8| 2776 |11.05.2024 Проф. Бранислав Сланчев: Западът е в глуха отбрана . 0| 3107 |11.05.2024 Как се стигна до хранителното отравяне на 48 деца в детска градина в Сливен?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads