Реклама / Ads
0| 2856 |28.06.2022 НОВИНИ

36 души в неизвестност след ракетния обстрел в Кременчук

.
Продължава издирването на оцелели сред развалините след ракетния удар на търговски център в украинскя град Кременчук вчера следобед. Към този момент има информация за 18 загинали.
 

Роднините на изчезналите в момента се намират в хотел от другата страна на улицата на унищожения търговски център. 


Украинският президент Владимир Зеленски обвини Русия, че умишлено е насочила атаката към цивилни и определи случилото се като "една от най-жестоките терористични атаки в историята на Европа". Русия заяви, че инцидентът е причинен от удар по законна военна цел. Министерството на отбраната на Кремъл посочи, че е изстреляло ракети по оръжейно склад за западни оръжия, където експлозия на боеприпаси е причинила пожара в близкия мол. Според версията на Кремъл освен това търговският център е бил изоставен и празен по време на удара - твърдение, което не отговаря на истината. 


Русия отрича умишлено да е нападала цивилни в своята "специална военна операция", която унищожи градове, уби хиляди хора и прогони милиони от домовете им.


Съветът за сигурност на ООН, където Москва има право на вето, ще се събере във вторник по искане на Украйна след атаката в Кременчук.


Атаката над Кременчук идва на фона на нова ескалация на войната в Украйна. Ракети полетяха и над Киев в края на миналата седмица. Москва също засили обстрела на Харков, вторият по големина град в Украйна, където руските войски бяха изтласкани в контраофанзива през май. 


На бойните полета в района на Донбас Украйна издържа още един труден ден след загубата миналата седмица на разрушения сега град Северодонецк.


Руските сили се опитват да щурмуват Лисичанск което ще завърши превземането им на провинция Луганск, един от двата източни региона, които Москва има за цел да завладее от името на сепаратистки проксита. 


Украйна все още се надява да обърне ситуацията през следващите седмици с контраатака, след като Москва изчерпва своите нахлуващи сили в скъпи битки, които водят до бавни печалби. Киев започна да получава по-модерни западни оръжия, включително ракети на бойното поле, които могат да поразяват цели далеч зад фронта.


Войната в Украйна ще бъде основна тема, когато лидерите на страните от НАТО ще проведат годишна среща на върха тази седмица в Испания.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 19338 |28.06.2022 Димитър Аврамов пред Фрог: Радев иска всички да му козируват. Ако продължава, следващият огромен протест ще е срещу него . 0| 4900 |28.06.2022 ДБ след срещата при Радев: Възможна е ”хигиенна формула”, включваща ГЕРБ и ДПС, но да не участват в изпълнителната власт . 0| 3443 |28.06.2022 Президентът към ИТН: Последователни сте за РСМ, само вие подкрепихте предложението ми за защита на българите там . 0| 2941 |28.06.2022 Димитър Маргаритов: В последните 10 дни цените на основните храни са стабилизирани

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads