Реклама / Ads
12| 2306 |09.08.2024 НОВИНИ

Украйна удари военновъздушна база в руската Липецка област, съседна на Курска област

.
Въоръжените сили на Украйна съобщиха, че са нанесли през изминалата нощ успешен удар срещу военновъздушна база в руската Липецка област, на близо 300 км от границата между двете страни, предадоха Укринформ и Франс прес.
 

„При нападението бяха засегнати складове с управляеми авиационни бомби и други обекти в района на базата“, се казва в изявлението. 

Вследствие на удара е избухнал голям пожар, съобщава се и за множество експлозии, уточни украинският генерален щаб.

 

„Москва трябва да усети последиците от инвазията си в Украйна“, заяви украинският президент Володимир Зеленски, без да споменава изрично офанзивата.





„Известно е, че на летището на базата са разположени руски самолети Су-34, Су-35 и МиГ-31, според същия източник. Освен това са нанесени удар срещу руските сили за противовъздушна отбрана в окупираната Донецка област, засегнати са три радара.

 

В операцията са участвали ракетни части, сили за специални операции, Службата за сигурност на Украйна (ССУ) и Силите за безпилотни системи", отбелязва украинският генерален щаб.

 

Според източник на Укринформ от ССУ повечето самолети на летището в базата не са успели да го напуснат навреме, летището е било подпалено вследствие на верижна експлозия.

 

През изминалата нощ в Липецка област, която не граничи с Украйна, е извършена „масирана“ атака с дронове, при която е повредена електроцентрала, съобщи по-рано областният управител, цитиран от Франс прес.

 

Артамонов обяви извънредно положение в град Липецк и нареди евакуацията на четири околни села, "за да се гарантира безопасността на жителите", мярка, която засяга 416 домакинства. 

 

Град Липецк се намира на около 200 км по права линия от границата с Украйна. 
 

Липецката област е съседна на Курската, в която продължават сраженията между украинци и руснаци.





Според Института за изследване на войната, украинските сили са напреднали в своето настъпление. Те присъстват в райони до 35 км отвъд границата.

 

Има сведения, че Украйна е превзела град Суджа, където е единственият работещ руски газопровод през Украйна към Европа.

 

Съединените щати заявиха, че не са знаели предварително за нападението.

 

„Москва трябва да усети последиците от инвазията си в Украйна“, заяви украинският президент Володимир Зеленски, без да споменава изрично офанзивата. 




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2149 |09.08.2024 Пореден опит за примирие: Израел ще преговаря, Хамас - още не е ясно . 18| 8142 |09.08.2024 Българин обадил в руското посолство: Нещо се готви при Курск. Близък до „Дондуков“ 2 или от ДАНС е "къртицата"? . 3| 2290 |09.08.2024 Новите 10 станции на метрото в София ще са готови през 2027 г. . 11| 4453 |09.08.2024 Мирчев: Радев ще призове ли Путин да отстъпи Курск на Украйна, за да се възстанови мира?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads