Реклама / Ads
1| 4500 |28.04.2015 НОВИНИ

40 съдии подкрепиха Куцкова за шеф на САС

.
Нели Куцкова
Повече от половината магистрати от Софийския апелативен съд (САС) са изразили твърдата си подкрепа за кандидатурата на Нели Куцкова за председател на САС.
 

В становище до Висшия съдебен съвет (ВСС) 40 съдии (от общо 58) изразяват увереността си, че съдия Куцкова е доказала своя висок професионализъм, принципност, почтеност и безупречен морал и има необходимия капацитет, за да оглави съда, пише „Правен свят”.

 

В четвъртък ВСС ще направи трети опит да избере административен ръководител на апелативния съд в столицата. Кандидат е само съдия Нели Куцкова. При първия опит се яви само Веселин Пенгезов, но ВСС не го избра, тъй като срещу него има обвинение.

 

Във втората процедура участваха Пенгезов и зам.-шефът на САС Стефан Гроздев, но избор отново нямаше. Според запознати сегашната процедура ще покаже дали ВСС е способен да изпълнява една от основните си функции – кадровата. Ако не избере председател на САС, това означава да го обрече за още неопределено време без титуляр, което е недопустимо за третия по големина съд в страната, коментират юристи.

 

В становището си до ВСС съдиите наблягат на „отличната професионална подготовка, стабилност на знанията и опита, които са оценени недвусмислено с възможно най-високата оценка“ именно от съвета при приемането на атестацията на съдия Куцкова.

 

„През всички години на работа е доказала, че се ръководи от вътрешното си убеждение, което е основано на върховенството на закона, опирайки се на основните права и свободи в демократичното общество, като по този начин е допринесла за повишаване общественото доверие в правосъдието“, изтъкват още магистратите.

 

Те напомнят, че съдия Куцкова има дълъг опит като административен ръководител, което, според практиката на ВСС, е преимущество. В становището си Етичната комисия на ВСС казва, че съдия Куцкова е изключително компетентен и квалифициран магистрат, ползва се с голямо уважение и авторитет не само сред съдиите от САС, но и сред колегите й от съдилищата в Софийския съдебен район.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 5108 |16.04.2015 7 съдии "избягаха" от делото "Ченалова" . 0| 4723 |03.04.2015 Журналисти подкрепиха разследвания им колега Георги Манев . 9| 4501 |09.03.2015 Вижте съдиите по делото срещу Цветанов . 6| 7250 |17.02.2015 Командировани съдии разкриха порочно кадруване в СГС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads