Реклама / Ads
1| 3443 |08.12.2021 НОВИНИ

41 години от смъртта на Джон Ленън. Да помечтаем за по-красив свят в чест на „певеца на мира“

.
Джон Ленън
Днес, на 8 декември, си спомняме за великият бийтълс Джон Ленън. „Певецът на мира“ е покосен от фен-убиец точно преди 41 години, но и до днес песните му се пеят от хора по целия свят. Защо не притихнем и не се вслушаме в тях и поне за миг не си позволим да бъдем мечтатели, точно като Ленън? Тогава животът ни може би ще бъде една идея по-красив и светъл.
 

Началото е трудно. Пътят е трънлив

 

Началото е трудно. Джон Уинстън Оно Ленън се ражда по време на войната, през 1940 година в Ливърпул, Англия. Ленън е една от най-влиятелните и популярни личности в поп културата на XX век, но пътят му до висините на поп музиката е трънлив.

 

Малко след раждането му родителите му - Джулия и Алфред Ленън - се разделят. Бащата, който работи като моряк, иска да вземе малкия Джон със себе си в Нова Зеландия. Но детето решава да остане при майка си. Джулия има голямо влияние върху живота на Джон - тя събужда интереса му към музиката на Фатс Домино и Елвис Пресли, научава го да свири на банджо. Само че отношенията помежду им са обтегнати и в крайна сметка Джон отрасва при леля си Мими Смит. Контактът с баща му е прекъснат, а майка му умира при автомобилна катастрофа през 1958 година.

 

Любовта с Йоко Оно

 

През 1966 г. Ленън се среща с авангардната американска художничка от азиатски произход Йоко Оно, която оказва силно влияние върху по-нататъшното му творческо развитие. Сътрудничеството между двамата започва през 1968 г., когато е издаден техният първи албум. Ленън и Оно сключват брак в следващата година.

 

"Бийтълс"

 

Джон Ленън е едва на 15 години, когато основава първата си група - "Куоримен". Именно тя поставя началото на най-успешната рок група в света "Бийтълс". В състава й влизат Пол Маккартни, Джордж Харисън, басистът Стюарт Сътклиф и барабанистът Пийт Бест. След турне в Германия Сътклиф напуска групата - в Хамбург той се влюбва в германската фотографка Астрид Кирхер и решава да остане там. А Ринго Стар заема по-късно мястото на Пийт Бест.

 

Възходът на "Бийтълс" е главозамайващ. През 1960 година групата е все още никому неизвестна, но само три години по-късно вече е на върха. През 1964 година "Бийтълс" правят турне в САЩ, което има огромен успех. Участието на ливърпулската четворка в "Шоуто на Ед Съливан" е гледано от близо 40% от американците.

 

"Бийтълс" се превръщат в един от символите на 1960-те години, които преминават именно под знака на тяхната музика, начина им на поведение и стил на обличане. Легендарни са албумите им "А Hаrd Day's Night" (1964), "Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band" (1967), "Abbey Road" (1969). За осем години групата издава общо 12 албума. В музикалната история няма друга група, която да е продала толкова много албуми.

 

Въпреки огромния успех, напрежението и неразбирателствата в групата се засилват. Все по-ясно се открояват индивидуалните вкусове и стилове на четиримата музиканти, а масовата истерия сред феновете потиска дотолкова членовете на групата, че в средата на 1960-те години те престават да изнасят концерти на живо. Пол Маккартни и Джон Ленън се изявяват все повече като конкуренти, а любовната връзка на Ленън с японската авангардистка Йоко Оно ускорява допълнително разрива. През 1970-та, година след записа на албума "Let It Be", групата се разпада.

 

След „Бийтълс“

 

В периода след състава бившият бийтълс се утвърждава като солов изпълнител, с по-активно отношение към социалните проблеми, борбата за мир и възражение към всякакви прояви на насилие. Албумът „Представи си“ (англ. Imagine) от 1971 г. е най-популярната самостоятелна творба на Ленън, а едноименната песен от албума изразява най-добре неговата гражданска позиция. Междувременно участва в редица демонстрации и инициативи, посветени на мира, съпроводен от съпругата си Йоко Оно. На 12 юни 1972 г. е издаден албума „Some Time in New York City“. Известни песни от албума са: „Angela“, „Cold Turkey“, „Born In A Prison“ и други. На 29 октомври 1973 г. е издаден следващия албум на Ленън, носещ името „Mind Games“. Сред песните впечатление правят „Mind Games“, „Only People,“ „Intuition“ и други. На 4 октомври 1974 г. е издаден албума „Walls and Bridges“. От него по-известни са песните „Old Dirt Road“, „Scared“, „Bless You“. На 17 февруари 1975 г. е издаден албума Rock'n' Roll. Впечатление правят песните: Ya Ya, Bony Moronie и версията на Ленън на легендарната песен Stand By Me.

 

От 1975 г. Ленън се установява за постоянно в Ню Йорк, където се опитва да прекара повече време със семейството си. След дълга творческа пауза той се захваща с издаването на нов албум Двойна фантазия (на английски: Double Fantasy). Сред песните по-известни са: Kiss Kiss Kiss, Cleanup Time, Woman и Just Like Starting Over. Албумът има добри отзиви от критиците. Три седмици преди официалното му издаване Джон Ленън е застрелян пред жилището си от вманиачения почитател Марк Дейвид Чапман.

 

Фенът-убиец

 

На 8 декември 1980 г. около 10:45 вечерта Ленън и Йоко Око си тръгват от студиото, в което са правили общи записи и се прибират към дома си в Ню Йорк. След записите Йоко искала да отидат някъде на вечеря, но Джон бил изморен и казал, че просто иска да се прибере вкъщи, за да си почива. Когато излиза от автомобила пред жилищната им сграда в Ню Йорк, Джон Ленън вижда мъж, на когото е дал автограф по-рано същия ден. Мъжът извиква "Г-н Ленън", след което изпраща четири куршума в тялото на музиканта. Два попадат в рамото му и два в гърба. Последните думи на Ленън са:

 

"Прострелян съм!"


Не са изяснени някои факти около убийството на музиканта. В някои източници се посочва, че убиецът Марк Чампан е изстрелял общо пет куршума.

 

Да бъдем мечтатели като Джон

 

Песните на Джон Ленън и днес се пеят от хора по целия свят. А текстът на една от най-емблематичните Imagine е тъй валиден за съвремието ни и ако съумеем да се вслушаме в него, да си позволим да бъдем мечтатели поне за миг, точно като Ленън, животът ни ще бъде една идея по-красив:

 

Представи си всички хора живеещи в мир.

Можеш да кажеш, че съм мечтател.

Но аз не съм единственият такъв.

Надявам се някой ден ще се присъединиш към нас.

И светът ще бъде като едно цяло.

Представи си да няма владения.

Чудя се дали можеш.

Няма нужда от алчност и глад.

Братство на хората.

Представи си всички хора, споделящи целия свят.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2799 |06.12.2021 Две години без неповторимата Стоянка Мутафова . 2| 3728 |01.12.2021 Нови разкрития по делото за смъртта на Милен Цветков . 4| 3124 |30.11.2021 Средната продължителност на живота у нас е 73-74 години . 27| 4320 |28.11.2021 Станишев: След години еднолично управление, преговорите са шанс за връщане към нормалния политически процес

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads