Реклама / Ads
0| 4951 |03.10.2017 НОВИНИ

50 години Катедра по травматология на ВМА, над 100 000 операции

.
Над 100 000 операции са направени от Катедрата по ортопедия, травматология и реконструктивна хирургия на Военно-медицинска академия. Нямат чет спасените от тежки катастрофи, трудови травми, падания и инциденти.
 
Екипът, който работи денонощно в тази трудна област на медицината чества във вторник 50 години от основаване на катедрата. Пионерът е проф. Копчев, той написва и първият учебник по специалността. Катедрата е наследник на клиниката по травматология, която е била отделение по военнополева травматология. Първият ръководител на катедрата е д-р Семерджиев, завършил медицина в Германия, който поставя първия Кюнчеров пирон у нас през 1952 г.

Трайни следи със своя професионализъм и човечност в клиниката са оставили проф. Андрей Йотов, доц. Румен Златев, проф. Асен Балтов и много други.

 

Слово послучай празника произнесе началникът на катедрата доц. Д-р Неделчо Цачев. Екипът бе поздравен от началника на отбраната ген. Андрей Боцев, зам.-министъра на здравеопазването д-р Мирослав Ненков, зам.-министъра на отбраната Атанас Запрянов и др. 

 

Със заповед на началника на ВМА полк. проф. Венцислав Мутафчийски бяха наградени лекари и медицински сестри от ортопедията и травматологията.

 

Тържеството се състоя в кинозалата на ВМА. Присъстваха десетки колеги, представтели на министерства, Червения кръст, депутати и пациенти.

 

Катедрата по ортопедия, травматология и реконструктивна хирургия към ВМА е създадена през 1967 г. За половинвековното си съществуване в структурата усилено се развива лечебна, научна и преподавателска дейност, изцяло отговарящи на европейските стандарти.

 

В съответствие с комплексното развитие на ВМА и утвърждаването й като водещо лечебно заведение, катедрата предлага най-съвременна диагностична, лечебна и хирургична помощ в областта на ортопедията, травматологията и реконструктивната хирургия.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4849 |28.09.2017 На финала: ВСС отказа отчет за свършеното за 5 години . 2| 3954 |25.09.2017 Меркел категорична: Ще управлявам пълен мандат от 4 години . 2| 6099 |23.09.2017 Върнаха на Германия отвлечен преди 40 години самолет на ”Луфтханза” . 4| 4902 |22.09.2017 Честваме 109 години независима България
Реклама / Ads