Реклама / Ads
0| 2657 |16.09.2022 НОВИНИ

500 лидери се очакват за погребението на Елизабет II, но не и от Русия

.
Източник: БГНЕС
Бивш висш британски дипломат заяви за Би Би Си, че погребението на кралицата ще бъде ”най-голямото събитие виждано някога от дипломатическата служба”. Около 500 държавни глави, премиери и висши дипломати се очаква да присъстват, но сред поканените няма представители на Русия, която реагира остро. Британски дипломати пък възразиха срещу поканата на китайския президент.
 

В интервю за Би Би Си Саймън Макдоналд, бивш ръководител на държавната служба на външно министерство каза: „Никога толкова много държавни глави и правителствени ръководители не са идвали в Лондон за едно събитие за един ден“.

 

След острата реакция по повод на поканата към китайския президент Си Цзинпин, по-късно стана ясно, че Китай ще бъде представен от вицепрезидента Ван Цишан, пише общественото радио. Оплакването бе направено от група депутати, на които бе забранено да пътуват в Китай, заради тяхната кампания срещу китайските репресии срещу уйгурите.

 

Ван Цишан всъщност ще бъде най-високопоставения азиатски политически лидер на погребението и в същото време сред представителите на авторитарните държави, като в тази група попада още президентът на Египет Абдел Фатах ас Сиси. Саудитският престолонаследник Мохамед бин Салман се очаква да оглави делегацията на неговата страна в Лондон, макар че това още не е потвърдено.

 

Форин офис отказва да разпространи пълния списък на гостите на този етап по съображения за сигурност, а много лидери от Близкия изток, освен израелския президент Исаак Херцог, не са разкрили плановете си. Потвърждението от страна на емира на Катар Тамим бин Хамад  ал Тани обаче предполага, че и други лидери от Персийския залив ще присъстват.

 

Със сигурност не са поканени представители на Русия, Беларус, Мианмар, Сирия, Венецуела и Афганистан. Реакцията на руското външно министерство бе следната: „Разглеждаме този британски опит чрез използване на националната трагедия, докоснала сърцата на милиони хора по света, за уреждане на сметките с нашата страна през дните на траур, като дълбоко неморален“.

 

От Кремъл смятат, че това е „сквернословно за паметта на Елизабет Втора, която е служила в редиците на британската армия през Втората световна война, сражавали се срещу нацистите и техните украински колаборационисти“.

 

В декларацията, разпространена от Скай нюз,  се казва още, че се изразяват дълбоки съболезнования на британски  народ за голямата загуба.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2633 |15.09.2022 Радев ще участва в траурната церемония по повод погребението на кралица Елизабет Втора . 0| 2841 |14.09.2022 Северна Корея с покана за погребението на Елизабет II, Русия и Беларус – не . 0| 3009 |13.09.2022 Путин, Лукашенко и хунтата в Мианмар - без покани за погребението на Елизабет II . 0| 2779 |09.09.2022 Путин няма да присъства на погребението на Елизабет II

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads