Реклама / Ads

5| 3252 |05.03.2020

55% от жените са били жертва на сексуален тормоз в ЕС

.
33% от жените в ЕС са били подложени на физическо и/или сексуално насилие, а 55% са били жертва на сексуален тормоз. Тези данни разпространи днес Европейската комисия при представянето на стратегия за равенството между мъжете и жените в Европа, съобщи БНТ.

Брюксел отправя призив към държавите-членки за предприемане на правни мерки за криминализиране на насилието срещу жени. Комисията възнамерява по-специално да разшири областите на наказателното право, в които е възможно хармонизиране в цяла Европа, така че да се включат специфични форми на насилие срещу жени, включително сексуалният тормоз, малтретирането и гениталното осакатяване на жени. Наред с това Комисията ще внесе предложение за законодателен акт за цифровите услуги, за да изясни какви мерки се очакват от платформите, за да се противодейства на незаконните дейности онлайн, включително онлайн насилието срещу жени.

 

Жените в ЕС печелят средно 16% по-малко от мъжете и все още срещат трудности при намирането на работа и запазването на работното си място. С цел да се премахне неравното заплащане, Комисията започва днес обществена консултация относно прозрачността при заплащането, като до края на 2020 г. ще предложи задължителни мерки. За да се даде възможност на жените да преуспяват на пазара на труда, Комисията също така ще удвои усилията си за осигуряване на прилагането на стандартите на ЕС относно равновесието между професионалния и личния живот, така че да се даде възможност за реален избор на жените и мъжете да се развиват по един и същ начин както лично, така и професионално.

 

Жените продължават да са по-слабо представени на ръководни позиции, включително в най-големите дружества в ЕС, където едва 8% от главните изпълнителни директори са жени. За да се даде възможност жените да играят водеща роля в бизнеса, Комисията ще настоява за приемането на предложението от 2012 г. за баланс между половете в управителните съвети. Тя ще насърчава също така участието на жените в политиката, включително при изборите за Европейски парламент през 2024 г., в това число и чрез финансиране и споделяне на най-добри практики. За да даде пример, Комисията ще положи усилия да постигне до края на 2024 г. баланс от 50% между половете на всички равнища на нейното управление.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Овчар откри телата на бащата и сина, загубили се в Стара планина 3| 5846 |19.02.2020 . Георги Харизанов: Радев лъже за подслушването, иска да се изкара жертва 17| 4544 |18.02.2020 . Жертва на коронавируса вече и в Европа 0| 3585 |15.02.2020 . След протест на природозащитници Валери Симеонов оттегли предложените промени за ВЕЦ-овете 5| 4100 |13.02.2020

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ