Реклама / Ads
3| 3783 |06.01.2022 НОВИНИ

6 януари 2021: Хаос, жертви и нова страница в историята

.
Източник: БГНЕС
В следобедните часове на 6 януари 2021 г. тълпа привърженици на Доналд Тръмп щурмуват сградата на Конгреса на Съединените американски щати. Загиват четирима души. Тръмп е обвинен в подтикване към граждански бунт, започва делото за импийчмънт. Случката остава в историята завинаги.
 

Щурмът на Капитолия е безпрецедентен и е предизвикан от бунт на симпатизантите на кандидат-президента на републиканците срещу сертифицирането на резултатите от вота и официалното обявяване на Джо Байдън за новия президент на САЩ. 

 

В следобедните часове на 6-ти януари е организиран протест в парк, намиращ се недалеч от сградата на американския Конгрес във Вашингтон. Тогава Доналд Тръмп обявява, че победата на Джо Байдън е резултат от изборна измама и отправя призив към тогавашния вицепрезидент Майк Пенс да отмени резултатите от изборите през 2020 г., като откаже да удостовери определени гласове на изборите.

 

“Ще вървим до Капитолия и ако не се биете до последно за страната си, няма да имате държава”, посочи Тръмп тогава.

 

На края на речта на републиканеца, борещ се за втори мандат в Белия дом, няколко хиляди души се отправят на шествие към сградата на американския Конгрес, където се стига до сблъсъци с полицията. Към 14 ч. следобед местно време тълпата пробива полицейския кордон и влиза в Капитолия, където започва трошене на прозорци и друго недвижимо имущество.

 

По време на бунта нападната е полицията като се съобщава за над 100 ранени униформени. Нанесени бяха и сериозни имуществени вреди. Членове на Конгреса и техните семейства бяха евакуирани в бункери.

 

Блокадата на Капитолия продължава няколко часа. Претърсени и заграбени са офиси на Конгреса, включително и на председателя на Камарата на представителите Нанси Пелоси.

 

Около 14 ч. следобед по нареждане на изпълняващия длъжността министър на отбраната Крис Милър нарежда 1 100 служители от Националната гвардия в окръг Колумбия да бъдат изпратени в района. Периметърът в крайна сметка е обезопасен и така органите на ФБР се намесват. Около 16 ч. Доналд Тръмп публикува видео обръщение в социалните мрежи, в което отново повтаря тезата си за изборни измами, но призовава своите симпатизанти да се приберат по домовете си "с мир". Драмата приключва около 20 ч., когато Майк Пенс отново свиква Сената, а час по-късно същото прави и Пелоси с Камарата на представителите. 

 

След гласуване от страна на Конгреса Джо Байдън официално е обявен за победител от изборите в 3:24 сутринта на следващия ден.

 

Седмица по-късно на 13-ти януари срещу Тръмп започва втора процедура по импийчмънт заради подтикване към бунт. За разлика от първия му импийчмънт, 10 републиканци в Камарата на представителите се присъединяват към исканията на демократите в подкрепя на искането. Въпреки това Тръмп е признат за невинен по време на процеса в Сената.

 

Година след събитията в Капитолия над 700 лица са с повдигнати обвинения. Това е най-мащабното криминално разследване в историята на Съединените американски щати.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 3363 |05.01.2022 Проф. Христова: Омикрон обхваща страната на 100% до края на януари . 11| 3298 |04.01.2022 Срещата НАТО - Русия ще е на 12 януари . 7| 3107 |03.01.2022 Доц. Ангел Кунчев: Омикрон ще стане доминиращ у нас до края на януари . 1| 3109 |03.01.2022 Южна Корея съобщи за две жертви от Омикрон

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads