Реклама / Ads
0| 2625 |15.11.2022 НОВИНИ

60 млн. лв. са необходими за възстановяване на карловските села

.
Ангел Стоев
По 16 665 лв. ще получат девет семейства от пострадалите при наводнението през лятото карловски села Богдан, Каравелово и Слатина. Домовете на хората бяха напълно разрушени.
 

14 милиона лв. е отпуснала до момента държавата за възстановяване на щетите от наводненията в общините Карлово, Калояново и Марица. Това съобщи пред БНР областният управител Ангел Стоев. По думите му два месеца и половина след бедствието постепенно животът се нормализира като продължава да има проблеми в най-тежко засегнатите села– Богдан, Каравелово и Слатина. 

 

Към момента е възстановено на всякъде електроподаването, а вода няма само в 7 къщи в Богдан, поради ремонт на улицата и полагане на нов водопровод. Стоев посочи, че за възстановяване на цялата инфраструктура - улици, 14 моста и обществени сгради по разчети на община Карлово са необходими 60 милиона лева, за които ще се настоява да бъдат включени в бюджета на Междуведомствената комисия към МС за 2023 година. В момента държавата е отпуснала пари за проектиране до края на тази година. 

 

Ангел Стоев уточни, че след решение на Обществения съвет са определени ясни критерии и методика как да бъдат разпределени средствата за пострадалите. Определени са 5 групи и съответния размер на помощта, която ще получат пострадалите от дарителската сметка. В първа група попадат 9 напълно разрушени къщи, а хората ще получат по 16 хиляди 655 лв. Във втора група  са 15 постройки, негодни за живеене, но подлежащи на ремонт с определена сума от по 8 хиляди лева. Трета група са къщи с наводнени етажи и щети, а в четвърта са включени наводнени домове, но с малки щети. Собствениците ще получат съответно по 5660 лв. и 3300 лв. В пета група са имоти с наводнени дворове и разрушени огради, които към този момент няма да бъдат обезщетени. 

 

Това ще стане на един по-късен етап, обясни областният управител. Той посочи, че в дарителската сметка на община Карлово са събрани 1.5 милиона лв. и се очакват да постъпят още 250 хиляди лева от SMS-и. 

 

По повод ситуацията с дървата за огрев и напрежението около нарязването и транспортирането им Стоев обясни, че в Каравелово дървата са раздадени, в Богдан и Слатина има около 50-60 семейства, които все още не са ги взели. Има договореност от страна на Министерство на земеделието да бъдат нарязани безплатно от Горските стопанства, а транспортът да бъде осигурен от община Карлово.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 2698 |14.11.2022 Пеканов: До края на годината се очаква България да получи първото плащане по Плана за възстановяване . 3| 3368 |11.11.2022 Калоян Паргов връчи награда за възстановяването на монумента на Бузлуджа . 1| 2771 |07.11.2022 Пеканов ще даде брифинг за Плана за възстановяване и устойчивост . 1| 2892 |04.11.2022 Г-7 иска механизъм, който гарантира възстановяването на енергийната и водната инфраструктура на Украйна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads