Реклама / Ads
5| 5299 |26.04.2014 НОВИНИ

Г-7 действа бързо за още икономически санкции срещу Русия

.
Правителствата на седемте най-развити икономики /Г-7/ заявиха, че са се споразумели да действат бързо за налагане на допълнителни икономически санкции срещу Русия в отговор на действията й в Украйна.
 

Това се посочва в съвместно комюнике на Г-7, разпространено снощи от Белия дом, съобщиха световните агенции. Г-7 ще продължи да подготвя по-широки санкции срещу ключови икономически сектори в Русия, ако Москва предприеме по-агресивни действия, се казва в комюникето. Според американски официален представител, пожелал анонимност, всяка страна ще решава какви конкретни санкции иска да наложи, съобщи Франс прес. Тези санкции ще бъдат координирани и допълнители, но не задължително идентични, добави източникът.

Белият дом заяви, че американските санкции може да бъдат наложени още в понеделник, съобщи Асошиейтед прес.

В комюникето на Г-7 се посочва, че поради спешната необходимост да се гарантира сигурността на Украйна по време на успешно и мирно демократично гласуване на президентските избори през май "ние сме готови за бързи действия по засилването на санкциите и мерките, за да плати Русия по-скъпа цена за своите действия".

Групата на Седемте приветства "сдържаността" с която новото правителство в Киев е действало срещу въоръжените проруски сепаратисти, които превзеха държавни сгради в източна Украйна. В документа се изтъква, че украинските власти са направили положителни стъпки в изпълнение на задълженията по договореностите, постигнати в Женева на 17 април.

Русия обаче "не предприе конкретни действия в подкрепа на Женевското споразумение" и "не осъжда сепаратистите, стремящи се да дестабилизират обстановката в Украйна", се казва в комюникето. "Вместо това тя продължи да изостря напрежението с все по-обезпокоителна реторика и заплашителни военни маневри на границата с Украйна", според документа, цитиран от Франс прес.

Финансовият министър на САЩ Джейкъб Лу заяви вчера, че наложените на Русия санкции заради ролята й в украинската криза "имат ефект", съобщи Франс прес.

"Дори руснаците признават, че санкциите имат ефект", заяви Лу в интервю за общественото радио Ен Пи Ар. САЩ работят със своите съюзници, така че следващият кръг санкции срещу Москва да е по-болезнен за руската икономика, увери американският финансов министър, цитиран от Ройтерс.

"Работим с международните ни партньори, за да сме сигурни, че когато го направим, ще го направим по ефективен начин", добави той.

В същото време Лу отбеляза, че дори американски и европейски компании вече усещат последиците от санкциите. "Но целта е да бъде засегната руската икономика, като същевременно се причинят възможно най-малко щети на американската и световната икономика", уточни министърът, цитиран от Франс прес.

Той добави, че Съединените щати са "готови да въведат още по-сурови санкции и да понесат последиците, ако е необходимо".
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 54| 6257 |10.04.2014 С отряди за бързо реагиране БСП ще печели евроизборите . 27| 5790 |30.03.2014 Полк. Славов за Лясковец: Аз бих действал по-остро . 9| 4870 |24.03.2014 Първанов: България трябва да защити икономическите си интереси . 20| 5664 |10.03.2014 България против икономически санкции за Русия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads