Реклама / Ads
1| 2825 |23.11.2022 НОВИНИ

Г-7 и ЕС обмислят ”таван” на руския петрол

.
ЕС и Г-7 обсъждат ценови таван на руския петрол от 65-70 долара за барел. Групата на седемте икономически най-мощни държави Г-7 разглежда възможността за ”таван” на цената на руския морски петрол в диапазона от 65-70 долара за барел, съобщават световните агенции.
 

До края на днешния ден представителите на 27-те страни членки на ЕС ще обсъждат предложението на Г-7 с цел постигане на обща позиция. Освен Г-7 САЩ, ЕС и  Австралия, са планирани да въведат "тавана" на цените за износа на руски петрол по море от 5-ти декември. Част от санкциите са предназначени да накажат Москва за нахлуването ѝ в Украйна.

 

Няколко дипломати от ЕС посочиха, че предложеното ниво е твърде високо, съобщава Блумбърг, въпреки че този ценови диапазон е в съответствие с историческата средна стойност отпреди руската инвазия в Украйна.

 

След тази информация петролът поевтиня рязко с близо 3%. Петролът Брент поевтинява с 2,9% към 85.80 долара за барел, а американският лек суров петрол WTI - с 2% към 78.70 долара за барел. Една от причините за този спад вероятно е факта, че търговците изглежда пренебрегват това, че застрахователите и петролните танкери просто ще трябва да се уверят, че товарите, които превозват, са продадени под горната цена.

 

Идеята на тавана на цените е да забрани на транспортните и застрахователните компании да обработват товари с руски суров петрол, освен ако този руски петрол не се продава на цена, която да не е по-висока от максималната цена, определена от Г-7 и нейните съюзници.

 

Тъй като ключовите корабни и застрахователни компании в света, които се занимават с търговията със суров петрол, са базирани в страните от Г-7. Подобна горна граница на цените би затруднила много Москва да продава петрола си на по-висока цена. По-голямата част от петрола се транспортира с танкери, а не по тръбопроводи.

 

В същото време, тъй като производствените разходи се оценяват на около 20 долара за барел, горна граница на цената от 65-70 долара за барел все пак би направила за Русия изгодно да продава петрола, като същевременно предотвратява недостиг на доставки на световния пазар.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 3047 |11.11.2022 Киев изключи руския език от учебната програма на училища и детски градини . 2| 2996 |09.11.2022 Загинал е проруският лидер на Херсон Кирил Стремеусов . 2| 2877 |08.11.2022 Турция се съгласи да плаща в рубли за руския газ . 1| 3062 |07.11.2022 Руският внос рязко е намалял заради западните санкции

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads