Реклама / Ads
4| 3063 |11.11.2022 НОВИНИ

Киев изключи руския език от учебната програма на училища и детски градини

.
Руският език е изключен от учебните програми на общинските институции за предучилищно и общо средно образование в Киев. Това решение беше взето в четвъртък вечерта от Киевския градски съвет, предава ТАСС.
 

"При сегашните условия е нецелесъобразно и неправилно да се провежда учебен процес [на руски] и да се изучава руски език в институции за предучилищно и общо средно образование, които са общинска собственост на териториалната общност на град Киев“, се казва в съобщението от пресслужбата на съвета.

 

"Депутатският корпус на Киевския градски съвет взе решение, което ще избегне повишеното напрежение в обществото и ще засили защитата на образователното пространство на Киев от хибридните влияния на Руската федерация. Езикът има значение и в момента това е въпрос на националната сигурност", обясни ръководителят на постоянната комисия на Киев по образование и наука, семейство, младеж и спорт Вадим Василчук.

 

Той допълни, че това ще позволи преминаването на групи и паралелки от руски на държавен език.

 

Дерусификация на Украйна

 

Руската агенция прави кратък анализ на дерусификацията на Украйна, която стана държавна политика в светлината на събитията от 2014 година. В първите дни след пристигането на новото правителство Върховната Рада гласува за отмяна на закона, който беше в сила от 2012 г. и даде на руския език статут на регионален език в области, където той е роден за най-малко 10% от населението. Именно отмяната на този закон стана една от причините за взрива на протестното движение в Източна Украйна, където преобладава рускоезичното население.

 

От 2016 г. в Украйна започнаха да се въвеждат езикови квоти за радио и телевизия; през 2017 г. парламентът прие нова версия на закона "За образованието“, която предвиждаше поетапна забрана за използването на руски език в образователната система .

На 15 май 2019 г. президентът Петро Порошенко подписа закона "За осигуряване на функционирането на украинския език като държавен език“, който допълнително ограничи възможността за използване на руски език в страната, а също така въведе глоби и различни наказания за нарушения на закона за езика.

 

От началото на руската военна интервенция, Украйна е обхваната от кампания за тотална дерусификация. Местните власти въвеждат пълна забрана за използването на руски език и преподаването му в училищата. На 21 октомври секретарят на Съвета за сигурност и национална отбрана Алексий Данилов отново се изказа остро срещу използването на руски език в страната, като заяви, че руският "трябва да изчезне напълно от територията на Украйна“, а английският и украинският трябва да са задължителни.

 

В момента специалността "Руски език" е останала само в четири университета в Украйна.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 3271 |11.11.2022 Войната в Украйна: Киев е освободил 41 селища на юг . 6| 3416 |10.11.2022 Реакциите на Киев и Вашингтон след изтеглянето на Русия от Херсон . 2| 3033 |09.11.2022 Загинал е проруският лидер на Херсон Кирил Стремеусов . 2| 2892 |08.11.2022 Турция се съгласи да плаща в рубли за руския газ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads