Реклама / Ads
0| 2344 |13.06.2024 НОВИНИ

Г-7 се споразумя - 50 млрд. долара от замразени руски активи отиват за Украйна

.
Лидерите на Групата на седемте най-големи демокрации (Г-7) постигнаха в четвъртък споразумение за отпускане на заеми в размер на 50 млрд. долара за Украйна, като се използват лихвите от руските държавни активи, замразени след като Москва започна инвазията си в съседната страна през 2022 г.
 

Политическото споразумение беше в центъра на откриващия ден в Южна Италия на годишната среща на върха на лидерите на Г-7, на която за втора поредна година присъства президентът на Украйна Володимир Зеленски, предаде "Ройтерс".






В четвъртък украинският лидер ще подпише ново, дългосрочно споразумение за сигурност с президента на САЩ Джо Байдън, както и такова с колегата си от Г-7 Япония.


Много от лидерите на Г-7 изпитват трудности у дома, но са решени да постигнат промяна на световната сцена, тъй като се стремят да се противопоставят и на икономическите амбиции на Китай.


"Има много работа за вършене, но съм сигурна, че през тези два дни ще успеем да проведем дискусии, които ще доведат до конкретни и измерими резултати", заяви италианският министър-председател Джорджия Мелони пред гостите си от Г7, когато започнаха разговорите им в хотелски курорт в южния регион Пулия.

Планът на Г-7 за Украйна се основава на многогодишен заем, като се използват печалбите от около 300 млрд. долара от конфискувани руски средства.


Техническите подробности ще бъдат финализирани през следващите седмици, съобщи дипломатически източник от Г-7 пред Ройтерс. Източникът, който помоли да не бъде назоваван, заяви, че допълнителното финансиране ще пристигне до края на тази година.







Високопоставен американски служител заяви, че Съединените щати са се съгласили сами да предоставят до 50 млрд. долара, но тази сума може да намалее значително, тъй като и други държави ще обявят участието си.


Целта на сделката е да се гарантира, че тя ще може да действа в продължение на години, независимо кой е на власт във всяка държава от Г-7 - намек за опасенията, че кандидатът за президент на САЩ от Републиканската партия Доналд Тръмп може да бъде много по-малко благосклонен към Киев, ако победи Байдън през ноември, според човек, близък до преговорите.


Докато Мелони се издига високо след триумфа си на европейските избори през уикенда, лидерите на останалите шест държави - САЩ, Япония, Франция, Германия, Великобритания и Канада - са изправени пред сериозни вътрешни проблеми, които рискуват да подкопаят авторитета им.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2363 |13.06.2024 Германия ще спечели минимална победа срещу Шотландия, прогнозира орангутанът-оракул Валтер . 6| 2518 |13.06.2024 Радан Кънев: Държахме са като по-добре възпитано "Величие от Ветрино", но от центъра на София" . 1| 2361 |13.06.2024 Инициативата за истинска детска болница сигнализира: "Води се очерняща кампания срещу нас" . 1| 2334 |13.06.2024 "Хизбула" изстреля ракети и дронове по 9 израелски военни обекта, Нетаняху обеща "силен отговор"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads