Реклама / Ads
4| 3125 |31.03.2021 НОВИНИ

60 партии се ослушват за отчетите си пред Сметната палата. Какви са санкциите?

.
Цветан Цветков Източник: Bulgaria ON AIR
Днес изтича срокът, в който политическите партии трябва да представят финансовите си отчети в Сметната палата. Колко от тях са го направили и какви ще са глобите и последствията, ако не са?
 

„Към 30 март, от общо 130 политически партии, 70 подадоха годишните си финансови отчети в Сметната палата, придружени с декларация по образец, съдържаща списък на дарителите на политическите партии през изминалата година“, заяви пред Bulgaria ON AIR председателят на Сметната палата Цветан Цветков.

 

По думите му те могат да подадат годишните си финансови отчети и по пощата, стига пощенският одит да е в законово определения срок - 31 март. От партиите, които получават държавни субсидии, само една не е представила своя финансов отчет.

 

„4 са санкциите за тези, които не представят в срок отчетите си и ако те не отговарят по форма и съдържание на изискванията - налагане на парична санкция от 5 до 10 хил. лв.; ако получават държавна субсидия, губят това право до следващите избори за Народно събрание. Друга последица е да уведомим Софийски градски съд, който да разгледа разпускането на нередовната партия. Четвъртата е, че не получават удостоверение за редовност, с което да участват на избори“, уточни Цветков.

 

Той каза още, че миналата година 14 партии не са представили своите годишни отчети, от които 2 за втори път. Предприети са съответните действия и СГС е започнал процедура по разпускане. Останалите 12 партии ги очаква същото тази година, ако не покажат редовна отчетност.

 

Цветков коментира и информацията за подадените към партиите дарения.

 

„Тя може да бъде проверена в Единния регистър по изборния кодекс. Даренията могат да бъдат парични и непарични. Към вчерашна дата са направени 1065 дарения, от които само 7 са непарични. Общата стойност да тези дарения е около 1,2 млн. лв. Ако дарението е над минималната заплата 650 лв. те подават и декларация за произхода му. Не могат да получават анонимни дарения от чуждестранни юридически лица и физически лица от чужбина, както и от религиозни организации“, обясни той, като добави, че през последните години парламентарно представителните партии значително са подобрили своята финансова дисциплина.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3234 |29.03.2021 Само 56 от 130 партии са подали отчетите си за 2020 г. . 10| 4143 |18.03.2021 Ако изборите бяха днес: Шест или седем партии влизат в НС . 7| 5111 |16.03.2021 Бимбалов: Другите партии представят програми. ГЕРБ днес представиха кардиограма . 7| 4137 |15.03.2021 2.2 млн. лева за медийно отразяване похарчиха партиите в първите 10 дни от кампанията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads