Реклама / Ads
2| 2963 |06.12.2021 НОВИНИ

706 са новите случаи на COVID. 47 са починалите, нито един от тях не бил ваксиниран

.
Източник: БГНЕС
706 са новите случаи на коронавирус у нас при направени 16 360 теста. Положителни са под 5% от взетите проби. Това показват актуализираните данни в Единния информационен портал. 81.30% от случаите за деня не са ваксинирани.
 

47 са починалите с COVID-19 за денонощие, нито един от тях не е бил ваксиниран. 385 са отчетени като излекувани.

 

100 811 са активните случаи. В болници са настанени 6130 души, като 674 са в интензивни отделения.

 

165 са новопостъпилите в лечебно заведение. От тях 82.24 на сто не са били ваксинирани.

 

Поставените ваксини в неделния ден са 4050.

 

От днес със заповед на здравния министър се възобновяват плановите операции и плановият прием в болниците. Забраната беше въведена на 4 ноември с цел да се облекчи натискът върху лечебните заведения и да се преструктурират част от отделенията за лечение на COVID-19. Министър Стойчо Кацаров обяви, че забраната отпада, тъй като броят на заетите легла със заразени с коронавирус намалява.

 

От света:


Към момента няма информация за смъртни случаи от Омикрон. Това заявиха от Световната здравна организация. Новият вариант на COVID-19 вече е регистриран в десетки страни по цял свят. Изучаването му продължава, както и разработването на методи за засичането му. Не може да се направи окончателно заключение дали Омикрон е по-заразен и доколко "заобикаля" имунитет, създаден от ваксина или след преболедуване. Но експертите не изключват вероятността в следващите няколко месеца Омикрон да предизвика повече от половината случаи в Европа. В Дания например, за 48 часа, случаите на новозаразени са се утроили. Скок на новозаболели отчитат в Италия и Великобритания.

 

От днес в Италия влиза в действие така наречения суперзелен сертификат. Предвижда се да важи до 15 януари догодина. Суперзеленият сертификат, приет в страната, получават само ваксинираните и оздравелите от COVID-19. Той е с давност съответно за 9 и 6 месеца. С този документ ще може да се ходи на спортните и културни събития, на дискотека, на ски, в музеите, в заведенията на закрито. Базовият зелен пропуск, който включва и отрицателен тест, от днес до 15 януари е нужен за градския транспорт, за регионалните и междуобластните влакове, в хотелите и както досега за работното място, влаковете на дълги разстояния, самолетите, плувните басейни и другите спортни съоръжения. Глобата е от 400 до 1000 евро. Предпазните маски са задължителни навън от жълтите зони. В белите – не, но заради повишения коледен пазар, на места и там станаха задължителни в търговските централни градски части. Не са ваксинирани над 6 милиона италианци. Задължително е за здравните работници, училищен персонал, военните и силите на реда.

 

Новият вариант на коронавируса - Омикрон, се разпространява бързо из Съединените щати, но първоначалните данни дават основание да се смята, че той може да не е толкова смъртоносен като Делта, смятат американски здравни експерти. Според Антъни Фаучи, главен медицински съветник на президента Джо Байдън, учените имат нужда от повече информация, преди да направят изводи колко опасен е този вариант. Данните от Южна Африка, където Омикрон се появи и стана доминиращ вариант, показват, че няма тревожно увеличаване на хоспитализираните пациенти.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 2979 |04.12.2021 Плановите операции се възобновяват от понеделник . 5| 2859 |03.12.2021 СЗО: Все още не са установени смъртни случаи при щама Омикрон . 6| 3432 |03.12.2021 Заради протестите пред НС новите 240 се щракнаха в пленарна зала . 2| 12113 |03.12.2021 Ето кои са новите зам.-председатели на Народното събрание

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads