Реклама / Ads
6| 6177 |21.02.2019 НОВИНИ

Шефът на ГДБОП: 80% от хората в схемата с ТЕЛК са турскоговорящи

.
Само за 4 месеца минаха повече от 200 лица, които придобиха такова право незаконно. Част от тях бяха задържани онзи ден. Сумите се разпределят по цялата верига. Най-евтиното звено в схемата с ТЕЛК са лекарите. Но най-много пари бяха намерени в посредниците - двама братя. Това каза пред bTV Ивайло Спиродонов, директор на ГДБОП-МВР, коментирайки фалшивите ТЕЛК-ове.
 

Как точно се разпределят парите и колко пари се плаща за получаване на ТЕЛК решение за различните типове увреждане тепърва трябва да се изясни. Клиентите заплащали предварително сумата. 80% от хората в схемата били турскоговорящи допълни той.

 

Изключително добре била организирана цялата схема. Обучавали клиентите как да застанат пред рентгена, че да се симулира увреждане. Други пък ги карали да тичат по три-четири етажа, за да уморени. Някои от хората дори не достигали до лекар, за да получат решение на ТЕЛК.

 

Започнахме работа по този случай през май месец 2018 година по сигнал. Реално сме работили 7-8 месеца оперативно. Използвахме и СРС-та. Само за 4 месеца минаха повече от 200 лица, които се сдобиха с фалшиви ТЕЛК решения. Оборотите на една такава схема за огромни. Най-слабо платени са лекарите. Парите минават по цялата верига, но най-много остават в посредниците в тази схема. Точно в двамата братя, които се явяват посредници във Варна, открихме най-големи парични средства. Колко пари остават в лекарите и колко в посредниците ще стане ясно в съда. Разпитани са много лица и аз очаквам да има още обвинения. Лошото е, че издаването на фалшиви ТЕЛК решения се превръща в бизнес. Има замесени най-различни специалисти. Рентгенолог обясняваше на пациент как да застане пред апарата, за да личи изкривяването. Други лекари караха лицата, които трябваше да станат инвалиди, да тичат по 3-4 етажа, за да може да изменения на вътрешни органи. Във Варна имаше изрично условие, че лицата, които трябваше да бъдат направени инвалиди, не трябва да са цигани. Във Варна се работеше само с лица от турски етнос. В Ловече беше обратното - там цели цигански махали ставаха инвалиди. Искам да уточня, че това не са атаки срещу лекарското съсловие", обясни Спиридонов.

 

Директорът на ГДБОП говори и по темата за Димитър Желязков - Митьо Очите. "Ще видим в съда какво ще се случи с Димитър Желязков. Досъдебното производство е образувано по материали на ГДБОП и мога да кажа, че ние не сме установили наличие на лица от МВР, които да участват в престъпната група, за която е обвинен Желязков. Мисля, че доказателствата и фактите за тази престъпна група ще издържат в съда. Работихме много усилено. Не искам да навлизам във вътрешноста на събраните доказателства от нас, но е факт, че не сме засекли участие на Бенчо Бенчев в тази престъпна група", разкри Спиридонов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4127 |18.02.2019 Хората с увреждания искат промени в наредбата за ТЕЛК . 3| 5276 |15.02.2019 Радулов: Хората по морето са уплашени за бизнеса си . 0| 3783 |13.02.2019 Манолова: Промените в изборното законодателство нарушават правата на хората . 0| 3860 |10.02.2019 Хората с увреждания ще имат електронни профили

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads