Реклама / Ads
6| 5597 |17.02.2022 НОВИНИ

8% доверие или за самочувствието без покритие на Гешев

.
Иван Гешев
8%. Толкова било общественото доверие към главния прокурор Иван Гешев според данните от последното проучване на “Алфа рисърч”. 8%. При 57% неодобрение. Но на фона на тези данни Гешев обикаля и се хвали колко добре работила прокуратурата и как той като неин административен ръководител бори с голи ръце престъпността и България процъфтява. Гешев е прав. Всички ние бъркаме. Усещането за корупция е само усещане и проблеми в прокуратурата ня-ма. Не ли?
 

Ето - за последните няколко часа обвинител №1 вече успя да заяви, че мафията тържествува заради намерението на настоящите управляващи да намалят бюджета на прокуратурата с цели 23 милиона лева, които да бъдат прехвърлени към БАН. 

 

"Съжалявам, че ще го кажа - дано не е някакво дребнаво политическо заяждане, цената, за което отново ще платят българските граждани", заяви Гешев пред медиите. 

 

Господин главен прокурор, няма за какво да се извинявате. Българските граждани плащат горчивата цена за схемите на задкулисието отдавна. А на вас вече никой не ви вярва. По-точно 57% от населението не ви вярват. Вярно, социологическите проучвания трябва да се приемат с известна доза съмнение, но все пак… при едва 8% доверие в обществото и яростни протести срещу особата Ви, ако аз бях на Ваше място, щях повече да се сниша. И да действам, за да докажа на всички колко много грешат. 

 

Какво правите обаче Вие, господин главен прокурор? Лаладжийствате, например. И то особено непоследователно. Ето така например в Брюксел, когато отидохте да отговорите на някои въпроси на европейската комисия LIBE, пред журналисти заявихте колко е необходимо мониторингът върху България да бъде възстановен, защото върховенството на правото било наистина много заплашено и олигархията, мафията и престъпността процъфтяват. Но не точно такова беше мнението Ви преди това, господин Гешев. Ако сте забравили, ще Ви припомня. Понеже това ми е работата - да съобщавам факти. Срещу тях трудно се възразява. 

 

Та, господин Гешев, през август 2019 г. се изказвате особено остро за мониторинга над съдебната реформа. Това бе част от концепцията Ви за прокуратурата, която оглавихте. И поискахте тя да не бъде обект на въпросния Механизъм за сътрудничество и проверка. За да съм още по-коректна, ето и цитат: 

 

“Продължителното функциониране на мониторинговия механизъм в настоящата му форма постепенно започва във вътрешен план да се ползва като инструмент за политическо противопоставяне и не мисля, че е пресилено да се каже, че в определени моменти предпоставя разделение и между органите на съдебната власт, което неминуемо пречи да се отговори на обществените очаквания за справедливост”.

 

Та, разбирате ли, господин Гешев - затова поглеждам, когато кажете откъде изгрява слънцето. Така и с още 57% от населението на страната, впрочем. Защото, господин главен прокурор, когато начело на държавното обвинение има човек, който се върти като фурнаджийска лопата, много трудно може да се вярва, че в България има правосъдие изобщо. 

 

Затова например ми е много трудно да повярвам и на Вас, и на подчинените Ви, че Специализираната прокуратура си върши работата чудесно. От няколко дни (даже месеци) ни обяснявате тъкмо това. Че зад намеренията за закриването на специализираното правосъдие стоят нечисти интереси. Защото институцията работила ефективно. Това ни казаха и от специализираната прокуратура преди ден - атакуват институцията, защото работи качествено и независимо. Нищо, че в редица европейски доклади се посочва, че осъдени за корупция по високите етажи на властта лица няма и това е проблем. 

 

Проблем е също и ниското доверие към Вас, господин Гешев. 57%, ако трябва да сме по-точни. Достойно е при такава ситуация човек да си тръгне. Но вярвам, че това отдавна е изпразнена от съдържание дума за Вас. 

 

Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3189 |17.02.2022 ”Алфа рисърч”: Доверието към кабинета ”Петков” остава високо, но расте и скептицизмът . 0| 3080 |17.02.2022 Калоян Паргов ще поиска вот на доверие . 3| 3016 |16.02.2022 Алфа Рисърч: 23% от българите нямат доверие на никого за контрола за изразходването на бюджета . 36| 4060 |07.02.2022 Макрон казал на Путин, че иска да избегне война и да засили доверието

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads