Реклама / Ads
1| 3163 |06.10.2022 НОВИНИ

АБРО осъди цензурирането и агресията срещу журналисти

.
Източник: Снимката е илюстративна
Асоциацията на българските радио- и телевизионни оператори (АБРО) осъди “цензурирането и агресията” срещу журналисти. “Противопоставяме се срещу всякакви необосновани нападки срещу медии и считаме за недопустимо поведението на лидера на ПП „Възраждане“ на пресконференция в пресклуба на БТА на 5 октомври 2022 г.
 

Считаме, че подобно отношение вреди на демократичното развитие на българското общество и цели да подрони основни ценности, които включват и дължимото уважение към журналистическата дейност”, написаха от Асоциацията в изявление, публикувано на техния сайт.

 

Отчитаме, че агресивната риторика срещу медии и журналисти би могла да влияе върху общественото мнение, да създаде разделителни линии, да провокира омраза в обществото и да увреди авторитета на журналистическата дейност и медиите”, се казва още в изявлението. 

 

Според Асоциацията ограничаването на достъпа до информация на журналисти противоречи на правовия ред и на принципите на функциониране на демократичното общество. 

 

Ето и цялото становище на АБРО:

Противопоставяме се срещу всякакви необосновани нападки срещу медии и считаме за недопустимо поведението на лидера на ПП „Възраждане“ на пресконференция в прес-клуба на БТА на 5 октомври 2022 г.

Считаме, че подобно отношение вреди на демократичното развитие на българското общество и цели да подрони основни ценности, които включват и дължимото уважение към журналистическата дейност.

 

Отчитаме, че агресивната риторика срещу медии и журналисти би могла да влияе върху общественото мнение, да създаде разделителни линии,  да провокира омраза в  обществото и да увреди авторитета на журналистическата дейност и медиите. Ограничаването на достъпа до информация на журналисти противоречи на правовия ред и на принципите на функциониране на демократичното общество. Дейността и изявите на политическите представители следва да бъдат достъпни за медийно отразяване, за да бъде осигурена обективна и точна информация на обществото.

АБРО е независимо, неполитическо сдружение на търговските медии. Членовете на АБРО поставят основите на саморегулацията на етичната журналистика в България.

АБРО подкрепя  журналистите от всички медии, когато те са обект на несправедливо отношение.  Солидарността и взаимното уважение във взаимоотношенията, както между медиите, така и между професионалистите, работещи в тях, са част от етичните правила на професията.

 

Цензурирането под каквато и да е форма е недопустимо според българското законодателство. Редакционната независимост е основен принцип на етичната журналистика. Част от тази редакционна независимост е правото и задължението на журналиста и медията да не се поддават на политически или икономически натиск или влияния. Независимостта на медиите от личен или политически натиск позволява на обществото да бъде предоставяна пълна и проверена информация, според правилата на добрата журналистическа практика и утвърдените професионални стандарти.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 2878 |30.09.2022 Японският премиер осъди анексията на украинските земи от Русия . 0| 2622 |27.09.2022 МВнР осъди поругаването на българския химн . 0| 2684 |27.09.2022 Македонското МВнР осъди езика на омразата на футболната среща с България в Скопие . 6| 2627 |24.09.2022 Зеленски призова света да осъди фалшивите референдуми

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads