Реклама / Ads

0| 4101 |13.10.2017 НОВИНИ

Сеч в присъствието на горски служители и няма наказани

.
Източник: bTV
Преди месец горските инспектори заловили над казанлъшкото село Горно Съхране група секачи. Незаконната дървесина излизала от гората въпреки присъствието на служители от близкото горско стопанство.

„Отидохме рано сутринта, още в тъмната част на денонощието, и установихме, че със знанието на наши колеги от Държавното ловно стопанство (ДЛС) „Мазалат“ се сече в непозволен район – разказа пред bTV Георги Дончев, главен инспектор в ЮИДП. – Говоря за един вид организирана група, дали е престъпна ще кажат компетентните органи“.

 

Сечището е на 800 метра височина и щетите се виждат ясно. Засегнати са 185 декара, а с булдозер е прокаран половин километър път.

 

Сечени са габър, бук и дъб, макар в близките седем години на това място да не се предвижда сеч. Повалянето на дървета е продължило и след първоначалната инспекция и установяването на незаконните действия.

 

„След една такава сеч може би след около 20 – 30 години тук ще имаме младеняк... при евентуално добро стечение на обстоятелствата в следващите години“, оцени инж. Тодор Начев, експерт в ЮИДП.

 

Освен секачите, инспекторите сварват в участъка и трима служители на близкото ловно стопанство „Мазалат“.

 

Двама инженери е имало тук и един горски служител. Били са смутени, не са дали адекватен отговор“, каза Дончев. И продължи: „Доколкото знам, тези хора продължават да работят. В случая не само трябва да бъдат наказани, най-малко – отстранени от служба“.

 

Според Валентин Велев, заместник-директор на ДЛС „Мазалат“ „нашите служители са били със съвсем друга задача там“. Той обаче не уточнява каква.

 

Служителят на стопанството, който е избягал по време на проверката – Цветан Цветанов, отрича да се е опитвал да се скрие. Излязъл от гората, за да вземе кафе.

На въпрос дали е видял незаконната сеч, той отговаря: „Ами значи... какво означава незаконна сеч?... Просто карах по пътя... може да съм я пропуснал“.

 

Директорът на ловното стопанство обяснява, че не вижда връзка между секачите и подчинените си, а документите по скандалния случай дори не са стигнали до него.

 

Според горските инспектори много често подобни случаи се решават в съда. Поради липсата на конкретни доказателства за съучастие на горски и секачи, рядко се стига до уволнения.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 2| 4664 |30.09.2017 Служители на БДЖ станаха част от канал за контрабанда на цигари . 0| 3871 |18.09.2017 Изправиха на съд 32 служители на турския в. ”Заман” . 0| 3954 |18.09.2017 Над десет са освободените служители от МРРБ . 1| 3916 |12.09.2017 Ердоган погна Националното разузнаване, арестува 45 служители
Реклама / Ads
БЛОГОВЕ