Реклама / Ads
0| 3255 |28.07.2022 НОВИНИ

Александър Дунчев: Вижте! Не става така! Нямаше гора без незаконни сечи и булдозерни пътища

.
Александър Дунчев
Вижте! Не става така! След две седмици проверки с доброволци из Средногорието и след получените държавни отговори започвам да разбирам обществения призив за спиране на сечите в българските гори! Това написа депутатът от ПП Александър Дунчев във Фейсбук. Той продължава:
 

Нямаше гора без незаконни сечи и булдозерни пътища! Нямаше сечища, в които да е стъпвал горски служител или инспектор преди нашите сигнали и проверки! Нямаше дъбрава, на която да не се гледа само като пачки пари, а не като източник на вода, на дивеч, на чист въздух, на свобода и на защита срещу климатичните промени! Просто няма! Само следи от дървената мафия и нито следа от държавата. Чак след участие в държавните проверки горските придобиха смелост да бият червени марки на хилядите незаконни пъни. Но пък им забраниха да прекратят сечите, да се разтрогнат договорите и да се конфискува незаконната дървесина, за да може мафията да си я открадне и прибере.


Да, с ПП пробвахме да помогнем с осветяване на схемите и с мерки за спиране на дървената мафия, за повече прозрачност и конкуренция, и за защита на лесовъдите от партиите, но на никой не му пука. Дори промяна в Закона за горите (https://www.parliament.bg/bg/bills/ID/164313) и Закона за лова (https://www.parliament.bg/bg/bills/ID/164319) подготвихме. Но тях оставяме в наследство на следващото Народно събрание.


Лошото е, че след тези проверки става ясно защо хората вече не подават сигнали и не вярват на държавата. Поголовната незаконна сеч се прикрива, като милиони незаконни кубици годишно не се отчитат от горските стопанства, защото или никой не прави проверки, или защото незаконната сеч се „узаконява“ с фалшиви марки, които инспекторите приемат за напълно редовни. Дирекциите по горите отказват да обезсилват позволителните за сеч и да задържат незаконната дървесина, само за да не бъдат уволнени от горската мафия или партийните й чадъри. Горските инспектори са се превърнали в статисти, които само констатират и наказват най-беззащитните – секачите и горските, а реалните виновници за незаконните сечи – шефовете им, никой не наказва.
Ето и детайли от проверките в Средногорието:


Община Ихтиман информира официално, че през 2021 г. са разкрити над 1000 кубика незаконни сечи и десетки километри незаконни булдозерни пътища и просеки на фирмата Експрес, а още 3 пъти по-толкова са скрити с фалшиви марки. И нищо - сече дори с още по-голями темпове, вкл. след нагласени търгове. А след опит за контрол от Общината, фирмата обжалва търговете й за над 10000 м3, половината от които са дървата на местните. Днес само минете през частната гора в подотдел 119-г над Ихтиман, където се е вихрил пък бащата на божурския кмет, и ще видите как през дъбовата гора се вижда магистралата… Дъбовите гори са най-уязвими, но тях ги млатят най-безпощадно. За 2022 г. по наши сигнали на фирма Експрес в ДГС Ихтиман и ДЛС Арамлиец са констатирани незаконни сечи в размер над 500 м3 само в 5-6 сечища, и то които заедно проверихме - бедни на води дъбрави и величествени (вече не) букови гори. И нищо!

 

Не са спрени нито тези, нито другите 80 сечища, и тях започнахме да проверяваме – същата работа, където е минал харвестърът е направо погром! Да не забравяме и Община Копривщица, където пред носа на горските изчезнаха 1000 м3 незаконна дървесина от сечище на ДИП Богдан, което разкрихме седмици преди това. И пак нищо!! Нула полза от нашите кански усилия за защита на горите – нито санкция, нито отнет лиценз, нито реално задържана дървесина, нито едно прекратено позволителното за сеч, и мафията може да си продължи спокойно с кражбите. Защо ли?? Защото на гората след бруталните незаконни сечи нищо и нямало… (https://www.parliament.bg/bg/topical_nature/ID/44942). А вътре вместо гора – пасища…


А идват и избори!! С тях идват и „изборните“ сечи – вариация на незаконните, но с двойно по-голям мащаб… До изборите ще продължаваме да обикаляме с хората, които милеят за тях, и да гоним дървената мафия от горите. Но вече ще искаме само едно – имали и 5 незаконно отсечени дървета – СЕЧТА ДА СЕ ПРЕКРАТЯВА и нарушителите аут от гората! А на есен ще подновим битката – но вече на нов глас! Сечи в безводните дъбови гори и във вододайните зони просто не трябва да има! А в останалите гори сеч, и то 2 пъти по-слаба, да се допуска, само ако горският не го е страх да напише акт и да изхвърли дървената мафия от гората, когато престъпи правилата. А нямаше да има дървена мафия, ако бяха приети от НС и от МЗХ предложенията ни за спиране на схемите, с които мафията се пуска в гората - спиране на нагласените търгове, на ограничителни условия като "местни търговци" и др., на скритите концесии като процедурите "на корен", на дългосрочните договори и на занижени начални тръжни цени, и на партийните директорчета и инспекторчета... Целият антораж, с който държавата и МЗХ надуват платната на фирми като Експрес и ДИП Богдан


ЗА СЕГА ОПРАВИЯ НЯМА! ПРОСТО ИДВА ВРЕМЕ ДА СЕ СПИРАТ СЕЧИТЕ! ПОНЕ ДОКАТО НЕ ПРЕБОРИМ МАФИЯТА В ГОРИТЕ И ДЪРЖАВАТА…




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2883 |26.07.2022 Александър Николов: Няма информация за актуализация на цените на въглищата . 0| 3108 |23.07.2022 Александър Томов: Нелепо е Нинова да държи мандата до 12 август . 0| 3103 |22.07.2022 УМБАЛ „Св. Екатерина“ ще носи името на проф. Александър Чирков . 0| 4597 |17.07.2022 Денко Малески*, Слободен печат: Нашите приятели Александър Вучич и Кирил Петков

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads