Реклама / Ads
1| 5165 |05.01.2023 НОВИНИ

АДФИ да влезе в Народния театър иска Минеков

.
Агенцията за държавна финансова инспекция да влезе в Народния театър иска служебният министър на културата проф. Велислав Минеков. Той има съмнения, че одитът, който се извършва в първата ни трупа е в интерес на директора Васил Василев. Ако тези съмнения се окажат “достатъчно смущаващи”, Минеков ще поиска външен одит, или намеса на АДФИ, стана ясно по време заседание на ресорната комисия в парламента.
 

Това е поредната страница от сагата в Народния театър “Иван Вазов”, започнала след като режисьора Александър Морфов надраска вратата на пиарката Велислава Кръстева с “ДПС” и “Изчезвай”. Кръстева бе дългогодишният ръководител на “Връзки с обществеността” на партията на Ахмед Доган. На изборите през октомври пък бе уловена от камерите да придружава Доган до урните за гласуване, което повдигна въпроси.

 

“Съществуват страхове в театъра. Само снощи съм говорил с петима мои познати, работещи там, които се чувстват потиснати и заплашени. Чувстват се неприятно. Трупата е абсолютно е разделена и щетите от това разделение ще бъдат лекувани с години - независимо кой управлява театъра”, посочи Минеков.

 

По думите му скандалът е с политически оттенък.

 

Служебният министър на културата поиска реформа, защото в театъра се канели хора, разказващи вицове, а в операта - театрални актьори и певци. Причината - неизпълнение на издръжката и заплатите. 

 

Минеков смята, че наемането на антенданти, подобно на европейски държави с развита култура, може да се окаже успешно. Те трябва да поемат финансирането, а артистичният директор да управлява постановките. Министърът е провел и среща с директорите на Национални държавни институти заради хаос в делегираните бюджети. 

 

Относно средствата за сценични изкуства - от думите му стана ясно, че са усвоени 33 млн. лв. 

 

“Този път по някакъв начин бяха спасени, но не бяха погледнати заплатите на артистите, които са мизерни", каза Велислав Минеков. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3012 |01.01.2023 Католическата общност отбелязва Международния ден на молитвата за мир . 7| 4966 |30.12.2022 Актьори пред Радев: Народният театър да не става заложник на политически амбиции . 0| 3250 |28.12.2022 Днес е Международният ден на киното . 4| 5973 |23.12.2022 Захари Карабашлиев: Не разбирам защо Велислава Кръстева не си тръгва от Народния театър

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads