Реклама / Ads
3| 2170 |10.09.2024 НОВИНИ

Администрацията на Байдън изпрати на Конгреса класифициран доклад за стратегията си относно войната в Украйна

.
Източник: БГНЕС
Администрацията на американския държавен глава Джо Байдън е изпратила на Конгреса на САЩ класифициран доклад за стратегията си относно войната в Украйна, информира Ройтерс, цитирайки съобщение на три източника.
 

Това се случва месеци след крайния срок през юни, определен в многомилиардния законопроект за разходите, одобрен от законодателите през април.

 

Съветник в Конгреса на САЩ изтъкна, че дългоочакваният доклад е достигнал вчера до законодателите и те все още не са имали възможността да го прегледат. Двама други източници, пожелали анонимност бяха категорични, че докладът е бил предаден. Белият дом не отговори веднага на молбата за коментар.





Американският Конгрес е одобрил помощи и военно подпомагане в размер на близо 175 милиарда долара за Украйна и съюзническите държави за периода от началото на руската пълномащабна инвазия през февруари 2022 г.

 

След месеци затишие ръководената от републиканците Камара на представителите (долната камара на американския Конгрес) прие през април законопроект за допълнителни разходи в размер на 95 милиарда долара, който включваше 61 млрд. долара финансиране за Украйна, както и няколко милиарда долара за подпомагане на Израел, цивилни в конфликтни зони в различни точки на света и за "противодействие на комунистически Китай" в Индо-тихоокеанския регион.

 

В рамките на този законопроект Конгресът настоя администрацията на Байдън да представи подробна стратегия за Украйна до началото на юни.

 

Застъпването на Байдън за Украйна е подкрепено както от демократите, така и от много републиканци в Конгреса. Някои членове на Републиканската партия обаче критикуват администрацията му, че ограничава начина, по който Украйна може да използва американско оборудване, например като отказва да достави оръжия, които могат да поразяват цели дълбоко в територията на Русия.





Вашингтон ограничава използването на оръжията поради недостатъчни доставки на ракети, липсата на обосновка за използването им, тъй като повечето руски самолети са извън обсега на действие, и поради опасенията, че това ще доведе до ескалация на конфликта, припомня Ройтерс.

 

Седмици след като крайният срок за представянето на доклад изтече, някои членове на Конгреса на САЩ отбелязаха, че са разочаровани и ще обмислят блокиране на по-нататъшното финансиране.

 

В изявление, изпратено по електронната поща на Ройтерс в края на август по повод доклада, сенаторът от щата Айдахо Джеймс Риш, водещ републиканец в комисия по външни отношения в Сената, заяви, че подкрепя подпомагането на Украйна, но "не го прави на сляпо".

 

 

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 2244 |10.09.2024 Политолог: България може да отиде към източен модел, но не руски . 16| 2181 |10.09.2024 Зеленски разчита на международен натиск върху Русия да прекрати войната тази есен . 0| 2165 |10.09.2024 Два автомобила се сблъскаха челно край Владая, има ранени . 0| 2154 |10.09.2024 Украинските сили свалиха 38 дрона и 2 ракети, изстреляни от окупаторите през изминалата нощ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads